Ny lag ger ryska staten rätt att stämpla journalister som ”utländska agenter”

5 juli, 2018

En ny lag i Ryssland gör det möjligt att stämpla journalister som utländska agenter och blockera medier utan domstolsprövning.

Samtidigt som Sverige inledde åttondelsfinalen mot Schweiz i Sankt Petersburg i tisdags antog den ryska duman i Moskva en ny lag som gör det möjligt för den ryska staten att stämpla journalister som utländska agenter.

Redan i november förra året antogs en lag som gjorde det möjligt att klassificera utländska medieorganisationer som agenter för främmande makt. Den nya lagen är mer långtgående och kan tvinga enskilda journalister och bloggare att öppet redovisa sina intäkter och utgifter, och har enligt ledamoten Pjotr Tolstoj, som författat lagen, tillkommit för att kunna vedergälla eventuella övergrepp mot ryska journalisters rättigheter i utlandet.

Den nya lagen gör det också möjligt för den ryska dumans informations- och kommunikationskommitté att blockera sajter och andra medier utan domstolsbeslut.

Europeiska Journalistfederationen uppmanar i ett uttalande Ryssland att dra tillbaka den nya lagen.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies