Gå direkt till textinnehållet

Nu inleds valbevakningen på SVT – ”Känns spännande”

Valåret i Sveriges Television startar med partiledarutfrågningar i programmet 30 minuter. ”Utmaningen blir att få svar på frågor som skaver”, säger programledaren Anders Holmberg.

Om knappt åtta månader, söndagen den 11 september, hålls allmänna val i Sverige. I morgon onsdag inleder Sveriges Television formellt valåret, i programmet 30 minuter där Anders Holmberg intervjuar riksdagens partiledare. Först ut är Märta Stenevi (MP).

– Det känns spännande och kul att få inleda det här valåret. Och utmanande förstås, att få svar på frågor som är viktiga för väljarna, säger Anders Holmberg.

Hur har du förberett dig?
– Genom att läsa på och identifiera var partierna står i olika frågor, och vilka frågor som är viktiga för väljarna.

Vad blir den största utmaningen?
– Utmaningen tror jag blir att få svar på frågor som skaver. Det ligger i sakens natur att det är svårt att få svar på frågor som intervjupersonen inte vill svara på.

Du intervjuade SVTs vd Hanna Stjärne i sista avsnittet i förra säsongen, och hon svarade ju inte på alla dina frågor. Hur hanterar man en sådan situation?
– Utan att recensera hennes insats så är det viktigt att kommunicera med publiken om man inte får raka och tydliga svar, att meddela att ”jag ser det ni ser, vi får inte svar på den här frågan”, innan man går vidare.

Somliga befarar att själva mediebevakningen kommer att bli en fråga i valrörelsen på ett helt annat sätt än tidigare valår. Har du märkt av det, och hur ser du på det?
– Än så länge tycker jag inte att det finns någon märkbar skillnad mot tidigare år, men långsiktigt har det nog funnits en trend där mediernas roll diskuteras. Det är bra att medier granskas. Däremot vore det nog inte bra om medierna själva hamnar för mycket i fokus, och tar fokus från de sakfrågor som väljarna tycker är viktigast.

30 minuter kommer att sändas en gång i veckan fram till april.

– Det är inte helt otänkbart att jag kommer att vara inblandad i SVTs valbevakning även efter att säsongen är slut, men det är inget som är kommunicerat än, säger Anders Holmberg.

Fler avsnitt
Fler videos