Gå direkt till textinnehållet

NTM drar ned på utgivning – lägger ned historisk titel

Västerviks-Tidningen och Vimmerby Tidning går från sex till tre dagarsutgivning på papper. Båda tidningarnas chefredaktörer sade nyligen upp sig, men det ska inte ha något med den minskade utgivningsfrekvensen att göra. Samtidigt läggs Kinda-Posten ned.

Flera svenska lokaltidningar har under den senaste tiden dragit ned på antalet utgivningsdagar. Nu har turen kommit till koncernen NTM, där flera förändringar görs. Enligt ett pressmeddelande ligger bland annat skenande kostnader för att leverera papperstidningarna bakom beslutet.

Kinda-Posten, som kommit ut på papper måndag till lördag, läggs ned. Tidningen har ett anrikt varumärke, den gavs ut första gången 1894, men har på senare år varit en edition av Corren och Vimmerby Tidning. Vimmerby Tidnings chefredaktör har även styrt Kinda-Posten. Kinda ligger mitt emellan Vimmerby och Linköping, där Corren kommer ut. Det som varit unikt för Kinda-Posten har varit förstasidan.

Maria Kustvik, publicistisk chef för mindre titlar hos NTM, poängterar att ingen journalistik försvinner när Kinda-Posten läggs ner, och att prenumeranterna framöver kommer att få Corren istället.

Annons Annons

– Det är klart att det känns i magen att ett historiskt varumärke försvinner, men det viktiga är att journalistiken överlever. Det tror jag våra läsare håller med om, säger hon.

Hos Vimmerby Tidning och Västerviks-Tidningen går utgivningen ned från sex till tre dagar i veckan. I vissa områden där det är extra dyrt att leverera tidningen kommer den inte längre att levereras alls, istället hänvisas prenumeranterna till e-tidningen.

De båda tidningarna var nyligen med om att chefredaktörerna sade upp sig samtidigt, vilket Journalisten tidigare rapporterat om.

Beslutet att gå ned i utgivningstakt ska dock inte ha påverkat deras beslut. Christoffer Nielsen, som fram till den 31 januari är chefredaktör för Västerviks-Tidningen, skriver i ett mejl till Journalisten att han inte kände till beslutet att dra ned på utgivningstakten när han beslöt sig för att lämna tjänsten.

– Jag tycker själv att beslutet att gå ner i frekvens är nödvändigt för att vi ska kunna bygga tidningarnas digitala affärer. Jag är alltså inte kritisk till beslutet, tvärtom, säger han i en mejlkommentar.

Även Vimmerby Tidnings avgående chefredaktör Daniel Söderqvist skriver i ett mejl att han tycker att det är rätt väg att gå för tidningen.

Enligt Maria Kustvik kommer de båda förändringarna inte att bli överväldigande för redaktionerna.

– Förändringar tillhör vår bransch. Jag var på plats på båda orterna igår och det finns ett lugn och en trygghet i vad vi ska göra framåt, säger hon.

Enligt Maria Kustvik har de påbörjat intervjuer med potentiella kandidater till de två chefredaktörstjänsterna.

Har ni skyndat på beslutet om att dra ned på utgivningstakten för att det ska vara tydligt vad som gäller för de nya chefredaktörerna?

– Nej, det här är två parallella utvecklingar. Vi har jobbat länge med att se över områden med pappersutgivning, och att de här två sakerna sammanfaller är en slump, säger hon.

Maria Kustvik vill inte spekulera i hur länge tidningarna fortsätter att komma ut på papper.

– Det blir bara gissningar. Vi tänker att vi ska hålla ut så länge som möjligt, och det här är ett steg i det. Vi ska klara den här dyra distributionen när vi halverar utgivningen, och vi vill att papperstidningen ska leva så länge som möjligt för att vi i lugn och ro ska klara övergången till en digital värld.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos