Gå direkt till textinnehållet

Nytt krav på att grundlagsskydda public service

Avståndet mellan public service och politiken måste öka, skriver Journalistförbundets ordförande i en debattartikel i dag.

Inom kort väntas kulturdepartementet lägga fram direktiven till den public service-utredning som ska arbeta fram de nya sändningstillstånden.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet skriver Ulrika Hyllert att regleringen av public service-bolagen behöver minska om regeringen menar allvar med att public service ska vara oberoende och självständigt.

Ett sätt att öka avståndet till politiken är att grundlagsskydda public service, skriver Hyllert.

Annons Annons

– Jag tycker att vi har ett mycket bra skydd i Sverige via de grundlagar vi har. Och det finns en poäng i att alla medier är fria medier, oavsett om de är kommersiella eller public service, kommenterade kulturminister Parisa Liljestrand förslaget om ett grundlagsskydd i en intervju i Journalisten tidigare i veckan.

Journalistförbundet vill också att tillsättningen av ledamöter till förvaltningsstiftelsen ses över ytterligare, att det breda uppdraget värnas och att konstruktionen med tre separata bolag behålls. Det behöver också tydlig­göras hur oberoendet ska upprätthållas i händelse av högsta beredskap, det vill säga krig, skriver Hyllert.

Fler avsnitt
Fler videos