Gå direkt till textinnehållet

Norska journalister bötar för sina skrivfel

En krona för skrivfel i brödtexten, fem kronor för fel i ingressen och tio kronor för fel i rubriken. Med hjälp av den bötestariffen hoppas norska Bergensavisen få bukt med de alltför många skrivfelen i tidningen.

En krona för skrivfel i brödtexten, fem kronor för fel i ingressen och tio kronor för fel i rubriken. Med hjälp av den bötestariffen hoppas norska Bergensavisen få bukt med de alltför många skrivfelen i tidningen.

Norska Journalisten berättar att ordningen tills vidare bara gäller för de 15 medarbetarna på Bergensavisens nyhetsavdelning, men att det inte är otänkbart att fler avdelningar tar efter.

Det är journalisterna själva som tagit initiativet till den nya ordningen. Målet är att de under året ska få in 7 000 kronor som ska spenderas på en fest. Om medarbetarna lyckas minska tryckfelsproblemet så att de inte når upp till det beloppet har företaget lovat att skjuta till vad som fattas. Fest ska det under alla omständigheter bli.

Annons Annons

Projektet, som har döpts till Silverkrukan, inbringade första veckan 68 kronor. För att man ska nå upp till 7 000 kronor vid årets slut så skulle man behöva dra in så där en 159 kronor i veckan. Om journalisterna inte ökar felprocenten riskerar alltså företaget att få punga ut med mellanskillnaden.

Bergensavisens redaktionschef Kjell-Eirik Mikkelsen säger till norska Journalisten att tidningen inte för statistik på tryckfel, men att de har blivit väldigt många.

– Jag kan ju skicka ut listor på hur ord ska stavas, men det hjälper inte. Efter några dagar är det glömt. Nu hoppas vi att detta kan hjälpa.

Mikkelsen säger också att det nu är viktigt att medarbetarna uppträder som goda angivare av varandra.

Norska Journalisten har låtit norska Journalistförbundets ordförande Olav Njaastad kommentera fallet. Han anser att det vittnar om kreativitet att man tar upp ett problem på ett så pass originellt sätt. Njaastad vill inte söka någon konflikt med anledning av nyordningen eftersom den är helt frivillig och det rör sig om små belopp.

Den norske förbundsordföranden nöjer sig med att uttrycka en allmän reflektion i Journalistens norska systertidning:

– Ordningen är ju annars helt i linje med att den har en viss anstrykning till sadomasochism att jobba och bo i Bergen. Här har bergensarnas behov av att påpeka fel hos andra och glädja sig åt dem tagits fullt ut.

Fler avsnitt
Fler videos