Gå direkt till textinnehållet

Nordiska journalistförbundet fördömer domen

De sex nordiska journalistförbunden i NJF fördömer på tisdagen domen mot Johan Persson och Martin Schibbye. Samma dag som det står klart att domen inte kommer att överklagas.

De sex nordiska journalistförbunden som är samlade i Stockholm enades på tisdagen om ett gemensamt uttalande rörande terrordomen mot Johan Persson och Martin Schibbye, inom ramen för Nordiska journalistförbundet (NJF).

NJF består av de sex nationella journalistförbunden i Sverige, Danmark, Finland, Norge, Island och Färöarna och har sammanlagt 60 000 medlemmar.

I uttalandet lovar de nordiska nationella förbunden att uppvakta sina respektive regeringar i frågan.

Annons Annons

– Danska och svenska journalistförbunden uppvaktade sina regeringar direkt. Nu kommer de övriga förbunden i Norden att uppvakta sina regeringar. Frågan ligger på diplomatisk nivå, säger Jonas Nordling, ordförande i svenska Journalistförbundet.

Förbundens fördömande av domen kommer samma dag som det står klart att domstolsprocessen är över, inga överklaganden kommer att göras, och domen kommer att vinna laga kraft. Hoppet står i stället till en nådeansökan där de dömda svenska frilansjournalisterna måste erkänna sig skyldiga till medhjälp till terrorhandling och be den etiopiske presidenten om förlåtelse och nåd.

Är det här verkligen rätt läge att fördöma domen?

– Det är samma sak som UD säger, de vill att vi ska mildra kritiken mot den etiopiska regeringen. Men om vi tystnar har vi ju förlorat. Det är ju inte Johan och Martin som fördömer domen, det är vi, säger Jonas Nordling till Journalisten.

– De har inte bedrivit någon terrorverksamhet. De är professionella journalister som har utfört ett journalistiskt arbete. Den nådeansökan de lämnar in och det erkännande de gör sker under bilan. Jag tror vi alla förstår bevekelsegrunderna för ett sådant erkännande, och alla har förståelse för varför de väljer att gå den vägen. Vi ska inte värdera beslutet. Det är djupt mänskligt och förståeligt, men det kan inte ändra Journalistförbundets inställning, att domen är felaktig, säger Jonas Nordling.

Vad kan förbundet göra nu?

– Vi kan fortsätta att ha strålkastarljuset riktat mot Etiopien och mot den svenska regeringen. Nu flyttar hela processen in i stängda rum och då blir det ännu viktigare för oss att sätta ljuset på Martins och Johans situation så att vi inte får två samvetsfångar till i Afrika.

Den norske Etiopienexperten Kjetil Tronvoll tror att de kanske kan vara hemma till sommaren. Vad tror du?

– Det går inte att veta förstås, det går kanske snabbare att få nåd än överprövning, säger Jonas Nordling.

Fler avsnitt
Fler videos