Gå direkt till textinnehållet

”När Trump blev president förstod jag att det skulle bli en bok”

New York Times-grävaren David Enrich har ägnat flera år åt att gräva i storbanken Deutsche Banks affärer med Donald Trump. Till den färska boken Dark Towers har han intervjuat 200 källor.

I flera år har ekonomireportern Enrich grävt sig allt djupare ner i de mångåriga banden mellan Europas största bank Deutsche Bank (DB) och Donald Trump. I nästan två decennier var DB den enda etablerade banken som var villig att låna ut pengar till Trumps riskfyllda affärsprojekt. I februari kom hans bok om DBs mörka historia: Dark Towers, som tagit åratal att skriva.

– Jag har intervjuat runt 200 källor: de högsta cheferna och styrelsemedlemmarna, mellanchefer, chefer för regelefterlevnad, jurister … De mest centrala chefernas familj och vänner. Jag fick många av de här personerna att berätta öppet för första gången. Jag har också haft tillgång till tusentals interna och juridiska dokument och mejl, säger David Enrich i en mejlintervju med Journalisten.

Egentligen började storyn redan för tio år sedan. 2010 flyttade David Enrich till London med Wall Street Journal, och fick snabbt höra talas om att DB hade stora problem. Han och hans kollegor började rapportera om banken. 2014 fördjupades Enrichs grävande när en hög bankchef, Bill Broeksmit, begick självmord.

Annons Annons

– Jag lärde känna hans son Val Broeksmit och han lät mig ta del av hans fars elektroniska filer. Men det var först när Donald Trump blev president som jag förstod att det här skulle bli en bok.

Att gräva i storbankerna – som även till exempel Uppdrag granskning gjort det senaste året – är definitivt en global trend, menar David Enrich.

– De senaste två decennierna har stora internationella banker brytt sig väldigt lite om de långsiktiga konsekvenserna av deras agerande. De vill så desperat maximera de kortsiktiga vinsterna att de ofta struntar i eti och lagar. När konsekvenserna av det här vårdslösa beteendet sipprar ut dras undersökande journalister till de här berättelserna.

Vad ska du prata om på Gräv?
– En hel del om boken, inklusive hur man hanterar komplexa källrelationer. Min relation till Val Broeksmit som källa har varit oerhört intensiv, frustrerande och givande.

– Jag vill också prata med alla duktiga svenska journalister på plats, höra om deras metoder och vad de jobbar med.

 

Fotnot: David Enrich föreläser lördag den 21 mars, klockan 09.00, under rubriken: Deutsche Bank och Donald Trump.

Fler avsnitt
Fler videos