FOTO: Tomas Ohlsson

Mordhot mot DNs Niklas Orrenius

31 augusti, 2015

Under helgen har Dagens Nyheters reporter Niklas Orrenius fått motta flera mordhot efter att ett inlägg med kritik mot hans arbetsmetoder har publicerats på en hatsajt. Även Journalistens krönikör Annika Hamrud har mordhotats efter samma inlägg. (RÄTTAD)

På den främlingsfientliga hatsajten Snaphanen publicerade i helgen den anonyma skribenten ”Julia Caesar” en lång krönika där hon beskriver hur hon blivit förföljd av såväl DN-journalisten Niklas Orrenius, samt av Journalistens krönikör, frilansjournalisten Annika Hamrud. Efter publiceringen har båda journalisterna fått motta mordhot. Niklas Orrenius har fått hatsamtal dag och natt.

I den långa krönikan på Snaphanen beskriver ”Julia Caesar” hur Niklas Orrenius knackat på hennes dörr, och skrikit genom fönstret. I krönikan har hon också publicerat hans telefonnummer.

– Jag har känt till vem Julia Caesar är i ungefär ett år och jag är nyfiken på henne. Hon är inom sina kretsar en makthavare, som hänger ut människor, hetsar mot invandrare, på samma sätt som många andra gör på sådana sajter. Men till skillnad från många andra är hon välformulerad. Jag har varit intresserad av att få veta hur hon har hamnat i den position hon är i Avpixlatsfären, inte minst eftersom hon var en etablerad journalist på Dagens Nyheter för ett par årtionden sedan. Hon har skrivit tre böcker som Avpixlat har stående annonser för, säger Niklas Orrenius.

Är det hon skriver i krönikan sant?
– Jag sökte upp henne. Jag kunde inte hitta något telefonnummer, så jag knackade på, hon öppnade dörren och jag hann knappt presentera mig innan hon stängde dörren. Hon ville inte prata så jag gick därifrån. Det var för ungefär ett år sedan. Sedan var jag i trakterna igen för ett tag sedan och ville göra ett nytt försök. Jag hade med mig en fotograf utifall hon skulle vilja ställa upp på en intervju. Hon svarade inte när vi knackade på dörren, men fotografen såg henne genom fönstret, hon satt och pratade i telefon i ett headset. Fotografen vinkade åt henne. Jag vinkade också åt henne och tecknade mot dörren. Vi väntade och tänkte att hon nog öppnar när hon är klar i telefon. Det dröjde 20 minuter, sedan gick jag fram till fönstret och frågade om hon ville prata. Hon skakade på huvudet och då gick vi därifrån. Jag lämnade en lapp med mitt telefonnummer och mejladress. Jag provade att skicka ett mejl, men jag var inte säker på att mejladressen var korrekt och jag fick inget svar.

– Jag var inte otrevlig, jag tjatade inte, utan jag använde helt vanliga journalistiska metoder. Jag frågade om hon ville prata, jag blev avvisad och gick därifrån.

Vad säger du om reaktionerna?
– Jag vill ha lite koll på vilka som ringer, så jag brukar svara. Det fortsatte att ringa och komma sms och många av dem var bara bisarra. Det var en person som sade att han levt på att äta löv i tre år. Det kanske man kan skratta åt. Men det var också en del mordhot.

– Jag fattar att det inte är behagligt att få besök av mig om man skriver sådana saker som ”Julia Caesar” gör, men jag har inte gjort något fel. Det är surrealistiskt att bli mordhotad för att man gör sitt jobb.

Niklas Orrenius har fått kritik för sitt agerande mot ”Julia Caesar” i Avpixlatsfären, och Marika Formgren, i augusti gästkrönikör på Göteborgs-Postens ledarsida och medlem av magasinet Neos redaktionsråd uppmanar i ett blogginlägg till bojkott mot Dagens Nyheter.

Niklas Orrenius har också fått stöd från kolleger. Andreas Ekström, kulturjournalist på Sydsvenskan och krönikör i Journalisten, har skrivit ett blogginlägg där han tar Orrenius i försvar:

”Jag är chockad över hatet. Jag är häpen över antiintellektualismen. Jag är besviken över bristen på publicistisk resning till försvar för en kollega som har bedrivit helt normalt journalistiskt arbete.”

 

Förtydligande: I en tidigare version av artikeln uppgavs att Marika Formgren är medarbetare på Göteborgs-Postens ledarsida. Hon har under augusti varit gästkrönikör på ledarsidan med en krönika.

Taggar: Niklas Orrenius

Kommentarer

Det finns 18 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Mats mån, 2015-08-31 16:45
Beklagligt och synnerligen obehagligt för Orrenius. Men dagens debattklimat har media själva skapat. Snart får vi nog läsa om mordhoten mot Formgren också.
Inlagt av Mats mån, 2015-08-31 16:51
...och notisen som dyker upp efter försök till kommentar säjer väl lite om hur det är ställt "publiceras efter godkännande". Det är just det som är pudelns kärna. "Godkännande". Inte så konstigt att man vill vara anonym då. Och nej, Formgren är inte rasist, det vet ni allihopa, men ni tvekar inte att starta ett begynnande drev mot henne också, bara för att misstänkliggöra henne.
Inlagt av Urban Önell mån, 2015-08-31 16:56
Niklas Orrenius har mitt fulla stöd i denna absurda situation. Vi vet vem han är, en seriös journalist som agerar öppet, tar pressetiken på allvar och som står med sitt namn under sina artiklar. Så är det inte med Julia Ceasar. Vi vet inte vem hon är, hon sticker ut hakan i egenskap av opinionsbildare, men vill inte fullt ut stå för det hon skriver. Hon borde träda fram i ljuset samt på sin blogg ta avstånd mot dödshoten och de fula påhoppen på Niklas,. Eftersom det är troligt att det är en del av hennes läsare som ligger bakom.
Inlagt av FB mån, 2015-08-31 17:00
Vilka grunder har ni att kalla Snaphanen.dk för "främlingsfientliga hatsajten" ?? Det vore också klädsamt med någon självrannsakan från Orrenius sida och även hans polare Andreas Ekström istället för att spela offer för "hat". I mina ögon är det dessa herrar som piskar fram hat mot oliktänkande.
Inlagt av Pekka mån, 2015-08-31 17:12
Hur kommer det sig, att Göteborgs-Posten inte tagit avstånd från Formgrens bojkottskriverier?
Inlagt av niklas mån, 2015-08-31 19:06
Citat Andreas Ekström: "Det vet jag, eftersom jag känner honom som jag känner mig själv, och vet hur han är som både journalist och människa." Där sprack det inlägget.
Inlagt av Jörgen mån, 2015-08-31 19:13
Orrenius är INTE en seriös journalist, DN är inte en seriös tidning, Wolodarski är INTE en seriös redaktör. Minns Wolodarskis "agendasättande journalistik", därför blev Orrenius rekryterad. DN:s lögner börjar bli lite väl många nu, därför växer alternativ media. Romregistret var Orrenius magnum opus, trots flertal kritiska röster, trots polisens vettiga förklaringar, var etablisemanget tvunget att gå i medias ledband. Detta tack vare Orrenius.
Inlagt av Jenny Lindahl mån, 2015-08-31 19:59
Allt stöd till Niklas Orrenius. En av de absolut viktigaste och bästa journalisterna i Sverige i dag.
Inlagt av Johnny Månsson mån, 2015-08-31 20:23
Att kalla alla sajter som är alternativmedia för hatsajter, främligsfientliga eller högerextrema är inte bara oförskämt utan vittnar om okunskap och att man inte följt vad där egentligen står. Mycket av informationen kommer från olika myndigheter. När jag läser dessa sajter, Marika Formgren eller Julia Caesars krönikor upplever jag mycket mer sanning och öppenhet än från våra dags- och kvällstidningar. Att kalla Niklas Orrenius och hans kumpaners "undersökningsmetoder" för normal journalistik och misstänkliggöra en seriös skribent som Julia Caesar visar på låg moral från flera av våra kollegor. I deras sällskap skäms jag att kalla mig journalist.
Inlagt av Tony Andersson mån, 2015-08-31 20:32
Kan inte nog uttrycka min avsky för det hatdrev som förekommer i Sverige idag. Att man tror det är OK att bete sig på det här viset. Och jag är likaledes oerhört förvånad att rättssystemet inte tar tag i mordhhot och förföljelse... "Mats", du får starta en egen tidning i Journalistens storlek med tillhörande webbplats och släppa kommentarerna fria där då? Det här är deras spelplan, så de sätter reglerna. "FB" - Grunden för det är rätt enkel om man bara försöker lite: Där lägger man ut telefonnummer till enskilda personer (vilket man bara gör i ett syfte: Att få andra att skrämma den personen till tystnad. Och så skriver man sånt här skit där: "Den massiva invandringen från låg-IQ-länder i tredje världen förändrar för all framtid mottagarländernas genomsnittliga IQ." Det är ett ypperligt exempel på oinsatt rasism. IQ har inget med ens etnicitet eller geografiska tillhörighet att göra.

Sidor

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Axel Andén. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies