Gå direkt till textinnehållet
Foto: Försäkringskassan

Skarp JO-kritik mot Försäkringskassan – dröjde fem månader med DNs överklagande

En DN-reporter överklagade Försäkringskassans avslag på en begäran om elstödsuppgifter. Det tog myndigheten nästan fem månader att lämna ärendet vidare till kammarrätten.

En ”helt oacceptabel” handläggningstid, skriver JO i ett beslut.

Dagens Nyheter begärde i mars 2023 ut uppgifter om de 100 svenska hushåll som fått mest av det statliga elstödet. Försäkringskassan nekade att lämna ut uppgifterna, varpå DN en vecka senare överklagade beslutet, via Försäkringskassan på myndighetens egen uppmaning. Först den 1 september meddelade kammarrätten att DNs överklagande inkommit till domstolen.

JO riktar i sitt beslut i ärendet skarp kritik mot Försäkringskassan. ”En så lång handläggningstid för att överlämna ett överklagande är helt oacceptabel, särskilt när det som i detta fall rör utlämnande av handlingar. Det är givetvis mycket anmärkningsvärt att ett registrerat överklagande inte uppmärksammas förrän efter flera månader”, skriver JO Thomas Norling.

Annons Annons

Försäkringskassan beklagar i sitt yttrande till JO det inträffade. Myndigheten lyckas inte i sin internutredning hitta en förklaring till dröjsmålet. Hanteringen av DNs överklagande ”har därmed varken skett i enlighet med förvaltningsrättsliga krav eller Försäkringskassans riktlinjer och rutiner”, skriver myndigheten.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos