Gå direkt till textinnehållet

Mördad journalists bilder ledde till åtal

Den italienske fotografen Andrea Rocchelli mördades I Ukraina 2014. Nu åtalas en ukrainsk-italiensk man för mordet – bland annat efter att polisen har studerat bilder i Rocchellis kamera.

I maj 2014 dog den italienske fotografen Andrea Rocchelli, 30, i en granatattack i Sloviansk i östra Ukraina. Han hade gömt sig i ett dike tillsammans med sin fixare, Andrej Mironov som också dog i attacken. Den franske fotografen William Roguelon befann sig i närheten och skadades.

I december begärde italiensk polis att Vitaly Markiv, en man med dubbelt medborgarskap i Ukraina och Italien, skulle utlämnas från Ukraina misstänkt för mordet. I juni greps han på flygplatsen i Bologna och han har nu åtalats, misstänkt för mord.

Polisutredningen ska enligt Committee to Protect Journalists, som citerar flera nyhetskällor, visa att ukrainska soldater under Markivs ledning medvetet valt ut de tre journalisterna som måltavla för granatattacken.

Annons Annons

Enligt italienska medier ska åklagare i Rocchellis hemstad Pavia ha börjat utreda mordet 2016 efter att journalistens föräldrar visat bilder från hans kamera för polis. Bilderna tillsammans med vittnesmål, från bland andra William Roguelon, ledde fram till beslutet att väcka åtal.

Fler avsnitt
Fler videos