Gå direkt till textinnehållet

Misshandlad journalist: ”Man ska inte kunna göra så här i Sverige”

Den turkiska exiljournalisten Ahmet Dönmez är svårt medtagen efter den grova misshandeln nära hans hem i Tullinge i fredags. ”Jag är väldigt ledsen över det som hänt”, säger han.

Den granskande journalisten Ahmet Dönmez vårdas fortfarande på sjukhus efter attacken, då okända män gav sig på honom med bland annat sparkar mot huvudet.

– Jag fick en svår skallskada, och har huvudvärk, balansproblem och minnesproblem, jag minns inte vissa ord, säger han.

Ahmet Dönmez vet inte vilka männen, som angrep honom inför ögonen på hans sexåriga dotter, är men han har starka misstankar om att det finns en koppling till hans yrkesutövning.

Annons Annons

– Jag har nyligen rapporterat om turkiska maffiagrupperingar och deras kopplingar in i den turkiska regeringen, säger han.

Tidigare i vinter mottog han ett hot på Whatsapp.

– En av maffiagruppledarna hotade mig, sa att jag inte skulle känna mig säker trots att jag bor i Sverige, att han kunde få mig dödad inom 24 timmar.

Hotet polisanmäldes men utredningen lades ned eftersom den misstänkte gärningsmannen inte bor i Sverige eller är svensk medborgare, enligt Dönmez.

Han har hörts av polis efter misshandeln.

Ahmet Dönmez är ledsen över det som hänt.

– Det är väldigt tråkigt. Sverige får inte vara en plats där den turkiska regeringen eller maffiagrupper kan göra vad de vill när och hur de vill, till och med i närheten av mitt hus.

– Jag är väldigt ledsen. Min fru är rädd och orolig, hon vill inte vara hemma.

Journalistförbundet har varit i kontakt med Ahmet Dönmez. Förbundsordförande Ulrika Hyllert kräver att svensk polis och rättsväsende gör allt de kan för att de skyldiga ska gripas och straffas.

”Det här är djupt upprörande och helt oacceptabelt. Hot och våld mot journalister på grund av deras arbete är ett hot mot demokratin och sätter ofta djupa spår hos den enskilde”, säger Ulrika Hyllert i ett uttalande

Fler avsnitt
Fler videos