”Medieskugga inte orsaken till upploppen i Husby”

21 maj, 2013

Expressens team blev under gårdagens direktsändning från oroligheterna i Husby attackerade. ”Det är utanförskap och arbetslöshet som orsakar oron, inte att medierna är där för att informera allmänheten,” anser Expressens chefredaktör Thomas Mattsson.

Hur ska journalister skydda sig?
– Det är naturligtvis omöjligt att förutse vad som kommer att ske under upplopp. Men erfarna medarbetare, ibland med skyddsutrustning och personskydd, kan tillsammans med nyhetsdesken fatta beslut under pågående händelseutveckling. Det är dock viktigt att ha perspektiv här: nu diskuterar vi en Stockholmsförort, Husby, men exempelvis Expressen har ju journalister på plats i krig och katastrofer och det handlar hela tiden om att agera med omdöme och säkerhetsmarginaler. Man ska vara försiktig, men också ha perspektiv.

Beror det på att invånarna misstror journalister?
– Nej, det tror jag inte. Det är ju inte ”medieskuggan” som får invånarna i Husby att bränna bilar och attackera poliser och journalister, det finns ju andra förorter utan egna lokala och betalda morgontidningar där det inte är kravaller. Jag tror att det är socioekonomiska faktorer som utanförskap och arbetslöshet som orsakar oron, inte att medierna är där för att informera allmänheten.

Hur ska medier bevaka upplopp på ett relevant sätt?
– Genom att vara på plats och skildra det som sker – satt i ett sammanhang. När Expressen TV sände ”Primetime” i går intervjuade vi politiker, experter, poliser och boende och kunde – innan det blev för stökigt – diskutera problemen i Husby. Sedan, när det blev stenkastning och eldande, blev det förstås mer rak nyhetsförmedling. Så: mitt råd är att vara på plats.

Kommentarer

Det finns 2 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Realisten70 ons, 2013-05-22 00:08
Käre Mattson ! Jag måste få använda dina ord utanförskap och arbetslöshet. Jag vet flertalet som känner sig utanför i det samhälle som idag existerar. Flera av dessa är också arbetslösa. Dessa personer springer inte runt och eldar bilar och kastar sten. Skillnaden är att det är svenskar det handlar om. Dom personer du hänvisar till är invandrade människor som har noll respekt för landet dom fått glädjen att komma till. Det är inte mycket svårare än så men ni på media är så insnöade att ni inte ser skogen för alla träd.
Inlagt av Marcus ons, 2013-05-22 06:37
Helt uppriktigt så tror jag att såväl politiker som media verkar på ett provokativt sätt just nu. Man intervjuar skadegörarna och får till svar att orsaken är en opålitlig och trakasserande poliskår. Trots detta kommenterar ingen polisens arbete utan lägger fokus på en politisk debatt om samhällsekonomi och arbetsmarknad. Även om man kan se det som en bidragande faktor ur flera perspektiv så är det uppenbarligen inte det som retar ungdomarna mest just nu. Våga diskutera ner kring svensk poliskår och dess misstroende så att ungdomarna förstår att vi lyssnar.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Julia Nilsson. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies