Gå direkt till textinnehållet

”Medierna får mer inflytande via folket”

Medierna kan få mer inflytande i framtiden, med hjälp av folket. Det visar de senaste händelserna i Washington och Sverige, menar krisspecialisten Hampus Knutsson.

Efter stormningen av Kapitolium pågår en intensiv jakt på nätet efter de som deltog i attacken, också av journalister, påpekar Hampus Knutsson i ett debattinlägg på Journalisten.

”Det är ett intressant fenomen, tusentals människor engagerar sig nu i att dammsuga sociala medier på bilder och att med hjälp av varandra identifiera inkräktarna och tipsa medier och FBI för att rättvisa ska skipas. Allt inför öppen ridå på sociala plattformar som Facebook och Twitter”, skriver han.

Hampus Knutsson tar också upp några av de avslöjanden som gjorts av medier under julhelgerna, där makthavare åkt dit med att resa utomlands mitt under en pandemi.

Annons Annons

Något som kunnat avslöjas eftersom varenda medborgare går runt med smarta telefoner som kan användas för att fota och filma, påpekar han.

”Den tredje statsmakten firade en framgångsrik jul och kan få än mer inflytande framåt, med hjälp av folket. Även lillebror ser dig”, konstaterar han.

Fler avsnitt
Fler videos