Gå direkt till textinnehållet

Masstängning av oberoende medier i Ryssland

Den ryska mediemyndigheten Roskomnadzor har på uppdrag av riksåklagaren stoppat etermediekanalerna Dozjd och Echo Moskvy samt sex nyhetssajter.

Journalisten berättade i måndags om hotet från den ryska riksåklagaren att stänga flera oberoende medier i Ryssland, bland dem dagstidningen Novaja Gazeta samt radiokanalen Ekho Moskvy och tv-kanalen Dozjd, eftersom de i sin rapportering ska ha kallat kriget i Ukraina för ett krig, eller för att ha rapporterat det faktum att den ryska armén har attackerat ukrainska städer och dödat civila.

På tisdagen uppdrog åklagaren åt den ryska mediemyndigheten Roskomnadzor att stänga Dozjd och Ekho Moskvy och blockera deras hemsidor. Dessutom blockerade Roskomnadzor sex nyhetssajter på grund av deras bevakning av kriget, bland dem studenttidningen Doxa och The New Times.

Committee to Protect Journalists och Reportrar utan gränser kräver att censuren stoppas.

– Informationskriget är i full gång i Ryssland, säger Jeanne Cavelier, chef för Reoprtrar utan gränsers kontor för Östeuropa och Centralasien, i en kommentar.

– President Vladimir Putin använder sig av all media, för att rättfärdiga invasionen av Ukraina för ryska medborgare, genom att dölja krigets offer. Men Pravda-eran är över. Vi stöder oberoende medier som tillhandahåller tillförlitlig nyhetsbevakning i denna mycket svåra situation.

Samtidigt pågår flera rättsprocesser i Ryssland mot andra oberoende medier, däribland Novaja Gazeta.

Fler avsnitt
Fler videos