Gå direkt till textinnehållet

Maskerat gäng trängde sig in på SVTs redaktion i Helsingborg

Sju maskerade personer trängde sig in på SVT Nyheters redaktion i Helsingborg och uttalade ett hot. Enligt en anmälan till Arbetsmiljöverket krävde personerna publicitet kring ett budskap.

I tisdags förra veckan besökte två män SVT Nyheters redaktion i Helsingborg och ville få uppmärksamhet kring en ”specifik utrikespolitisk fråga”, rapporterar Helsingborgs Dagblad. När männen i stället hänvisades till SVTs utrikesredaktion blev stämningen hätsk och sju maskerade personer anslöt. Polis tillkallades till platsen. Tre SVT-medarbetare hotades innan gruppen försvann.

Händelsen är polisanmäld och rubriceras som olaga hot och olaga intrång. En anmälan till Arbetsmiljöverket är också inlämnad. I anmälan, som Journalisten har tagit del av, sammanfattar SVT Nyheter händelsen så här:

”Två personer ringde på och bad att få träffa vår redaktion för att berätta om en nyhetshändelse och vi tog emot dem i entrén. Under samtalet anslöt ytterligare sju maskerade personer och trängde sig in på redaktionen. Gruppen önskade få publicitet i ett enskilt ärende. Vi gjorde bedömningen att det inte var aktuellt för oss. Det blev en obehaglig och hotfull situation. Gruppen uttalade ett hot och lämnade sedan redaktionen.”

Inkräktarna ska ha bett om ursäkt via mejl, uppger HD.

”Naturligtvis kunde vi inte gå med på deras begäran. Och vi vill fortsatt inte bidra till att saken får större spridning. Det är helt oacceptabelt att personer tar sig in på vår redaktion på detta sätt”, säger redaktionschefen Göran Eklund till SVT Nyheter Helsingborg.

”Medarbetarna på redaktionen blev skakade men mår nu efter omständigheterna bra. Vi har gedigna säkerhetsrutiner. I övrigt kommenterar jag inte sådana här säkerhetsfrågor”, säger Göran Eklund.

Fler avsnitt
Fler videos