Gå direkt till textinnehållet

Hela listan: Så mycket tjänar journalister – redaktion för redaktion

Klyftan mellan de bäst och sämst betalda journalisterna ökar. Det visar Journalistens stora lönegenomgång. Se snittlönen på de svenska redaktionerna och sök efter din redaktion i vår grafik.

Eftersom löneavtalet mellan Journalistförbundet och Medieföretagen följer industrimärket borde journalistlönerna ha ökat med cirka sex procent sedan Journalistens senaste mätning för två år sedan. Men 40 procent av klubbarna uppger att arbetsgivaren sköt till pengar utanför potten 2023.

Snittlönen på en enskild redaktion påverkas av andra saker, inte minst personalomsättningen. Om många högavlönade journalister går i pension inom loppet av ett år och ersätts av yngre journalister med lägre lön kommer det att påverka snittlönen det året, särskilt på mindre redaktioner.

Historiskt har landsortspressen i Småland och Värmland tävlat om bottenplatsen i löneligan. Men de småländska journalisterna på den gamla Hallpressen (som numera ägs av Bonnier News Local) har ryckt ifrån och snittlönerna fortsätter att öka mer än märket. På till exempel Jönköpings-Posten ligger snittlönen för journalister 7,4 procent högre än för två år sedan. Smålänningens journalistklubbs nio medlemmar har den största löneökningen av alla svenska redaktioner, 8,8 procent.

Annons Annons

Redaktionerna inom den gamla Hallpressen fick en löneglidning om hela 1,3 procentenheter i löneförhandlingen 2023 – som ett led i det partsgemensamma arbetet för mer marknadsmässiga löner.

Även i Värmland pågår ett partsgemensamt arbete för mer konkurrenskraftiga löner för journalisterna på NWT-­koncernens 16 tidningar.

Satsningen ser än så länge inte ut att ge avtryck i löne­statistiken. Faktum är att snittlönen bland journalisterna i NWT-gruppen bara ökat med fem procent på två år, vilket är mindre än industrimärket.

Löneklyftan mellan de bäst betalda och de sämst betalda journalisterna ser alltså ut att växa snabbare än tidigare.

En förklaring till den långsammare ökningen av lönerna på NWT kan vara just förändringar i personalsammansättningen.

– Vi har tappat några medlemmar med högre löner och det har nyanställts. I år skjuter arbetsgivaren till en procentenhet – mer än dubbelt så mycket som i fjol – vilket borde ge resultat. Medvetenheten om att de låga lönerna är ett problem är också betydligt större än den var för några år sedan. Vi får fortsätta bevaka hur det går, för det är klart att det är jätteviktigt att satsningen ger effekt, säger Marie Blomgren, journalistklubben på NWT Media AB.

Kommentarer

2 svar till ”Hela listan: Så mycket tjänar journalister – redaktion för redaktion”

  1. Det är väl knappast ”Hela listan” när flera tidningar som till exempel TTELA, Bohusläningen och Hallandsposten saknas?

  2. Hej, det är hela listan jämfört med den som var i magasinet. Alla klubbar har fått frågan, men alla har inte svarat. Några har sagt att de ska inkomma med svar, så möjligen blir det till slut en lista där alla klubbar är med.

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos