Gå direkt till textinnehållet

Maria Sveland anmäler medier som namnpublicerat

Journalisten Maria Sveland utreds för brott efter en smygtagen bild på ett brottsoffer inifrån en rättssal. Fallet handlade om misstänkt förtal om sexuella övergrepp, rapporterar Svenska Dagbladet. Till Journalisten uppger Sveland att hon anmält artikeln ”och flera andra medier som hakade på” till Medieombudsmannen då de namn- och bildpublicerat trots att inget åtal är väckt.

Händelsen ska ha inträffat under en förhandling om grovt förtal vid Stockholms tingsrätt i våras då en kvinna stod åtalad för att ha pekat ut en man som våldtäktsman, ett brott kvinnan senare dömdes för, skriver SvD.

På sitt Instagramkonto med över 18 000 följare har Sveland uppmanat till stöd för den åtalade kvinnan, enligt SvD, som också publicerar skärmdumpar på ett inlägg från Svelands konto under tingsrättsförhandlingen.

Själva bilden ska vara tagen från åhörarbänken i Stockholms tingsrätt och visar bland annat den målsägande mannens ansikte.

Annons Annons

”Så har jag tillbringat ännu en dag i en rättssal där ännu en sexualbrottsanklagad man fått ömka sig och berätta hur dåligt han mått av att bli anklagad”, står det i texten under inlägget.

På sin Instagram tillbakavisar Maria Sveland att det var hon som tog bilden, i stället har hon använt ”en bild jag hittade på nätet”.

I ett mejlsvar till Journalisten skriver Maria Sveland att hon anmält artikeln och flera andra medier som hakade på till Mediemobudsmannen.

– Då de namn- och bildpublicerat trots att inget åtal är väckt. Mig veterligen är en utredning sekretessbelagd tills beslut om åtal fattats? uppger hon.

Det är förbjudet att fotografera under en domstolsförhandling och har varit så sedan 1940-talet. Advokaten Åke Broné är målsägandebiträde för mannen.

– Enligt min uppfattning har hon medvetet brutit mot fotoförbudet som bland annat påtalas utanför rättssalarna och själv beslutat att sprida bilden på sociala medier. Det här är brott med fängelse i straffskalan, och hennes syfte kan inte förstås på annat sätt än att hon velat hänga ut min klient och ge stöd för den för grovt förtal åtalade kvinnan, säger han till tidningen.

Polisen bekräftar för SvD att det pågår en förundersökning om händelsen.