Gå direkt till textinnehållet

Maria Sveland fälls för fotografering i rättssal

Stockholms tingsrätt dömer journalisten Maria Sveland till dagsböter för brott mot rättegångsbalken efter att hon på Instagram publicerat ett fotografi inifrån en rättssal. Sveland nekar till att ha tagit fotot.

Som Journalisten rapporterat åtalades journalisten Maria Sveland i november 2022, misstänkt för brott mot fotoförbudet efter att hon publicerat ett foto taget från åhörarplats i en rättssal i Stockholms tingsrätt.

Rättegången som Sveland besökt ägde rum i maj 2021 och rörde grovt förtal – en kvinna hade hösten 2018 uppgett på sin Facebooksida att hon utsatts för våldtäkt av en namngiven man, efter att han friats från våldtäktsanklagelsen.

På bilden som Maria Sveland publicerade på sitt Instagramkonto syntes flera personer i rättssalen, inklusive den målsägande mannen, som polisanmälde Sveland för att hon brutit fotoförbudet.

Annons Annons

Maria Sveland nekar till att hon tagit bilden och har i förhör uppgett att hon har hittat den på nätet.

Stockholms tingsrätt anser vid en samlad bedömning efter bland annat vittnesförhör med andra personer som satt i rättssalen att det är klarlagt att det är Maria Sveland som tagit bilden i fråga.

”Med hänsyn till omständigheterna och vad bilden innehåller kan gärningen rörande tagandet av bilden inte anses vara ringa”, skriver tingsrätten i domen som avkunnades på tisdagen, och dömer Sveland till 60 dagsböter.

Fler avsnitt
Fler videos