Gå direkt till textinnehållet

Måndagsmötet: Ann Lagerström, Vi Läser

Just nu läggs sista handen vid den nya litteraturtidskriften Vi Läsers premiärnummer. Ann Lagerström är projektledare.

Vem ska läsa Vi Läser?

– I princip människor som läser böcker men som inte bara vill ha recensioner utan också kringmaterial: om författarna och deras process, om läsare och läsning, om hela bokvärlden.

Kommer ni att ha ett kritiskt perspektiv på bokbranschen?
– Vi kommer att betrakta den ur olika synvinklar och visa olika aspekter. Men inte på ett klassiskt journalistiskt grävsätt.

På vilket sätt kommer Vi Läser att skilja sig från den litteraturbevakning som redan finns?
– Mycket av den bevakning som finns är koncenterad kring recensioner och en slags akademisk litteraturjournalistik. Vi kommer inte att ha recensioner utan koncentrera oss mer på kärleken till böcker, som för samman väldigt många olika människor.

– Det var längesedan det fanns en bevakning som var bredare än kultursidornas. Här finns ett hål, en nisch som inte är fylld än och som vi hoppas kunna fylla.

Vilka böcker kommer ni inte att skriva om?

– Det finns ingen sådan gräns. Det är väldigt uttalat att vi inte bara ska ha med ”fin” skönlitteratur. Vi vill också skriva om böcker som inte är aktuella just nu: ofta tänker man som journalist att bara det nya är intressant, men så är det ju inte.

Vilken bok har du inte läst än som du ”borde” ha läst?

– Moby Dick – jag har på senare tid träffat ett stort antal människor som oberoende av varandra har pratat om den. Och Bröderna Karamazov har jag längtat efter att komma igenom eftersom jag tror att den kommer att ge mig mycket. Den ligger alltid på mitt sängbord, men ännu har jag inte lyckats.

Fler avsnitt
Fler videos