Gå direkt till textinnehållet

Maltas premiärminister väntas avgå

Den politiska krisen växer på Malta efter de plötsliga framstegen i utredningen av mordet på journalisten Daphne Caruana Galizia 2017.

Under fredagen väntas premiärminister Joseph Muscat meddela sin avgång. Det rapporterar Times of Malta och Malta Today.

Enligt tidningarna kommer en ny ledare för socialdemokratiska partiet att kunna väljas i januari.

De senaste dagarnas avslöjanden om mordet på den granskande journalisten Daphne Caruana Galizia har lett till en politisk kris på Malta. Premiärministerns stabschef och två ministrar har avgått, eftersom de haft kopplingar till Yorgen Fenech, en affärsman som misstänks ha beställt mordet i oktober 2017. Stabschefen greps av polis under torsdagen men har efter förhör släppts.

Annons Annons

Under dagen blev Yorgen Fenech släppt mot borgen. Det finns inget åtal mot honom, trots att flera medier rapporterar om ”omfattande bevisning”, något som väckt starka protester från demonstranter, samt från oppositionen.

Times of Malta konstaterar i sin direktrapportering att det ser ut att ”bli en lång dag”.

Pressfrihetsorganisationer, medier och enskilda journalister har under de senaste dagarna riktat hård kritik mot den maltesiska regeringen för brist på transparens rörande mordutredningen.

På fredagen lämnade en maltesisk pressfrihetsorganisation in en formell protest till regeringskansliet, mot att samtliga journalister som närvarade vid en presskonferens natten till fredagen låstes in i ett rum i regeringskansliet och i praktiken blev frihetsberövade av regeringskansliets vakter, fram till dess att alla ministrar hade lämnat byggnaden.

Syftet var, enligt Malta Today, att förhindra att journalisterna skulle få intervjuer med eller bilder av ministrarna som var på väg från det sju timmar långa krismötet med premiärministern. Det rapporterar Malta Today.

Fler avsnitt
Fler videos