Gå direkt till textinnehållet

”Lind växte in i rollen i samband med coronastöden”

Under onsdagen meddelade Miljöpartiet att de lämnar regeringen, vilket också betyder att Sveriges kulturminister Amanda Lind lämnar sin post.

Det blev en kortare tid än vad man hade kunnat tro för Amanda Lind på kulturministerposten och ansvaret för mediefrågor, men inte desto mindre händelserik efterom hon bland annat fick en hel pandemi att ta hand om. 

Aftonbladets biträdande redaktionschef Martin Schori menar att hon kanske inte fick någon drömstart, men han upplever det som att hon växte in i rollen under tid och att hon blidkat i alla fall några av hennes kritiker.

– Inte minst efter de stöd som infördes i samband med Corona. Hon har ju också varit engagerad i demokratifrågor som i högsta grad är tätt sammankopplade med vår bransch, säger Martin Schori.

Annons Annons

Samtidigt, menar Schori, är hon "extremt mycket politiker". 

– Och som Karin Olsson noterade igår, skicklig på att prata utan att egentligen säga något. Av den anledningen har hon trots allt inte satt några djupare spår i mig, och kanske inte heller i branschen som helhet, fortsätter han.

I intervjun som Schori hänvisar till med SVT Nyheter, menar Expressens kulturchef Karin Olsson att Amanda Lind framför allt kommer att bli ihågkommen för pandemin. 

– Hon fick mycket kritik för senfärdiga besked och att åtgärder dröjde för länge. Men sen fick hon ju loss en hel del pengar och i vissa avseenden kan hon sägas ha räddat delar av kulturlivet. Så bilden är dubbel av hur hon hanterat corona, men det är utan tvivel en av de största utmaningar en kulturminister stått inför på decennier, säger hon till SVT.

Fler avsnitt
Fler videos