Gå direkt till textinnehållet

Ledartext radade invektiv om privatperson – klandras

Hallands Nyheter klandras av Mediernas Etiknämnd för att i en ledartext ha kallat en privatperson för invektiv som ”trädmarodör, sabotör, vandal”.

Hallands Nyheter publicerade i vintras en nyhetstext om att en kommun hade polisanmält en fastighetsägare för att ha beskurit fyra 200 år gamla ekar på kommunens mark. Samma dag publicerades en ledartext om samma ämne. Den inleddes:

Trädmarodörer. Dessa sabotörer, vandaler, ekologiska brottslingar visar inte gärna upp sina troligtvis elaka anleten. Deras klandervärda gärningar utförs ofta i skydd av mörkret och kan gäcka polis och förfärad allmänhet under lång tid. Det finns flera städer som då och då drabbas av människor som är så mörka i sitt inre och så fega att de skadar träd.

Fastighetsägaren som hade anmälts för trädavverkningen anmälde båda texterna till Medieombudsmannen och pekade på att han var lätt att identifiera trots att namnet inte publicerats. Publiceringarna innehöll kränkande omdömen om honom och hade brustit i faktakontroll, anförde han.

MO anser att nyhetsartikeln är medieetiskt acceptabel. Däremot har de mycket negativa omdömena i ledarkrönikan inte varit motiverade, och inte heller varit påkallade av allmänintresset, anser MO.

MEN delar MOs bedömning och klandrar Hallands Nyheter för att ha brutit mot god publicistisk sed.

Fler avsnitt
Fler videos