Gå direkt till textinnehållet

Le Pen pekar ut ”fientliga” journalister

Presidentkandidaten Marine Le Pen vill inte bli utfrågad av den journalist som franska public service-tv-kanalen France 2 valt ut till slutdebatten.

Högernationalistiska Marine Le Pen kan bli Frankrikes president i valet den 24 april. Hon fick redan i presidentkampanjen 2017 kritik för att stänga ute vissa medier från sina pressträffar. I veckan har hon skapat rubriker genom att hålla fast vid sin rätt att avgöra vem som är journalist och inte, och vilka medier som är välkomna på hennes valevenemang.

Le Monde rapporterar att Le Pen-kampanjen utövar påtryckningar på France 2, som den 20 april sänder den stora debatten mellan Macron och Le Pen. Marine Le Pen säger nej till att frågas ut av den kända tv-journalisten Anne-Sophie Lapix, som France 2 ville ha som programledare.

”Hon lyckas inte dölja sin fientlighet gentemot Marine Le Pen”, sa Jordan Bardella, ordförande för Le Pens parti Nationell samling, i måndags.

Annons Annons

Samtidigt försvarade presidentkandidaten själv på en presskonferens igår sin rätt att välja vilka medier som ska få närvara och ställa frågor under hennes valkampanj. Journalister från den privata tv-kanalen TMCs dagliga nyhetstalkshow Quotidien, som leds av tv-journalisten Yann Barthès, hör till de som inte är välkomna.

”Det finns inga journalister på Quotidien”, hävdade Le Pen inför journalisternas mikrofoner, rapporterar France Inter och försvarade sin rätt att avgöra vem som är journalist och inte.

Fler avsnitt
Fler videos