Gå direkt till textinnehållet

Latinamerika dödligast för journalister

Syd- och Centralamerika är dödligt farligt för journalister. Det senaste halvåret har 13 journalister mördats, de flesta i Honduras och Mexiko. Det visar en sammanställning som International Press Institute gjort.

Under första halvåret har hittills 38 journalister dödats på grund av sitt yrke. Det är något färre än under samma period året innan då 43 journalister mördades.
Var femte som dödats sysslade med att granska korruption, det absolut farligaste ämnet att rapportera om.


Även om färre journaliste
r dödats i år ser International Press Institute en oroande utveckling i Latinamerika, som nu har passerat Asien, Mellanöstern och Afrika som den farligaste världsdelen att jobba på. Under årets första sex månaderna har 16 journalister dödats. I Asien mördades elva journalister.

Majoriteten av de dödade journalisterna arbetade i Honduras och Mexiko: Åtta i Honduras och sju i Mexiko. Attacker mot journalister i Honduras började efter att presidenten Manuel Zelaya störtades i juni 2009 och lag och ordning bröt samman. Sedan kuppen har nio journalister dödats. I Mexiko är det knarkkarteller och paramilitära grupper som ligger bakom mördandet.

Annons Annons
Fler avsnitt
Fler videos