Gå direkt till textinnehållet

LÄSTIPSET

-

The Experts Speak

The definitive compendium of authoritative misinformation

Christopher Cerf/Victor Navasky

Villard Books

”Vi förutser en total världsmarknad på kanske fem datorer.” Det slog IBM-chefen Tom Watson fast 1949, en av många tvärsäkra experter som varit ute och cyklat under årens lopp.

Vi journalister lyfter ständigt fram experter, enbart på databasen Affärsdata finns över 17 000 artiklar som innehåller ordet ”expert”.

Men hur tillförlitliga är egentligen experterna? Alla som brukar citera så kallade sakkunniga borde ta en titt i boken ”Experts speak, the definitive compendium of authoritative misinformation” av Christopher Cerf och Victor Navasky (Villard books 1998).

Boken innehåller en samling tänkvärda uttalanden av experter och andra förståsigpåare.

Några exempel:

”Vi gillar inte deras sound. Grupper som spelar gitarr håller på att försvinna.” (Chef på skivbolaget Decca som nobbade Beatles 1962.)

”Rock´n´roll kommer att ha försvunnit i juni.” (Tidningen Variety 1955.)

Högbetalda börsanalytiker och andra ekonomiska experter är ofta mycket skickliga på att dra helt fel slutsatser.

”Aktiekurserna har nått vad som förefaller vara en permanent hög nivå.” (Irving Fischer, professor i ekonomi vid Yale University, 17 oktober 1929, en vecka före historiens värsta börskrasch.)

Uppfinnare har det ofta tufft bland branschkännarna.

”Alla tänkbara uppfinningar är redan gjorda.” (Amerikanska patentverkets chef Charles Duell 1899.)

”Den så kallade telefonen har alltför många brister för att ha någon praktisk användning. Vi är inte intresserade av den.” (Internt PM på telegrafbolaget Western Union 1876.)

”Get your feet off my desk, ger out of here, you stink, and we´re not going to buy your product.” (Dataföretaget Ataris chef Joe Keenan 1976 i sitt svar till Apples grundare Steve Jobs som erbjudit honom att köpa en ny typ av dator.)

Bokens författare har bildat the Institute of Expertology. Medlem kan den bli som skickar in ett dokumenterat expertklavertramp till författarna som nås via www.randomhouse.com.

I boken finns goda råd hur man ska behandla det experterna säger, bland annat:

Håll utkik efter nyckelord. Om experterna till exempel klassar något som en fluga blir det troligen en långvarig succé.

När alla experter är överens är det verkligen dags att se upp.

Den sista tiden har experter lagt fram fantastiskt ljusa prognoser om den svenska ekonomin. Räkna alltså med en rejäl ekonomisk djupdykning inom kort.

Den svenska pressens historia

Aftonbladet – Grundad 1830 av Lars Johan Hierta

Sylwan 4

Karl Erik Gustafsson och Per Rydén (red)

Nordicom

Skriftserien Sylwan handlar om den svenska pressens historia. Den ska så småningom omfatta ett översiktsverk i fyra band men innehåller också skrifter som är en dokumentation av de symposier som hålls under arbetets gång. Namnet Sylwan syftar på professor Otto Sylwan som var en svensk pionjär inom den presshistoriska forskningen.

Den fjärde skriften är en dokumentation från ett symposium om Aftonbladet.

I skriften skriver Jarl Torbacke om den riksdagstidning som Lars Johan Hierta gav ut innan han startade Aftonbladet. Harald Wieselgren beskriver tidningsutgivaren, bokförläggaren och fabrikören Hierta, Jan Svensson skriver om tidningen i 1830-talets offentliga samtal, Torbjörn Vallinder tar upp Aftonbladet och den repressiva tryckfrihetspolitiken under 1830-talet, Per Rydén har tittat på tidningens framgångar under 1930-talet och Karl Erik Gustafsson berättar om vad som hände då Aftonbladet gick om Expressen 1996. Ami Lönnroth och Per Eric Mattsson bidrar med ett kapitel om Wendela Hebbe.

Svenskarna först?

Handbok mot rasism och främlingsfientlighet

Anna-Lena Lodenius och Mats Wingborg

Atlas

Anna-Lena Lodenius och Mats Wingborg har i den här boken kartlagt av rasistiska argument och samlat motargument. De har hittat exempel från tidningarnas insändarsidor och från organisationer som Ny Demokrati, Sjöbopartiet, Sverigedemokraterna och Blågula frågor. Det finns också ett kapitel som tar upp retoriska knep som används av främlingsfientliga grupper och som författarna tycker kan vara bra att känna till för den som vill gå i polemik.

Fler avsnitt