Gå direkt till textinnehållet

Läkarmissionen stoppar annons för ny tidskrift

En annons för den nystartade tidskriften Sans i läkarmissionens tidning Svenska Journalen har stoppats. Anledningen, enligt läkarmissionens direktor Johan Lilja, är att annonsen skulle kunna uppfattas som stötande eller provokativ.

Annonsen föreställer två tidningsomslag, det främsta med frågan "En gud för kvinnor?" suggestivt placerad bredvid en bild på en kvinna med huvudet täckt. Johan Lilja medger att det är den delen av annonsen som gjort honom osäker på publiceringen.
– Beslutet baserades på magkänsla och en försiktighetsprincip. Det är inte den första annonsen vi plockar bort, säger han.

Annonserna som finns i Svenska Journalen väljs ut av ett externt företag. Därför var annonsen från tidskriften Sans insåld redan innan ansvariga på läkarmissionen hade sett den. När Johan Lilja såg den blev han osäker på vad syftet var, och eftersom tidningen skulle gå i tryck snart så plockades den bort.  

Sans chefredaktör Christer Sturmark har kallat avvisandet av annonsen för obegriplig censur. Hur bemöter du det?
– Nej, i så fall är det självcensur eftersom det är vår tidning. Om vi skulle gå in i deras tidskrift och ändra skulle det kanske kunna kallas censur. Men det får stå för Sans att de säger så.

Annons Annons
Fler avsnitt
Fler videos