Kvinnor – ställ kravoch försök förändra

11 juni, 1998

Jag föddes i en värld som skapats av män för män, och i viss mån också deras (hemma?)fruar. Jag lever fortfarande i samma värld, även om mycket har förändrats sedan slutet av 50-talet. Mest tekniskt.

Avskedskrönikor från avgående

ledamöter i Förbundsstyrelsen:

Jag föddes i en värld som skapats av män för män, och i viss mån också deras (hemma?)fruar. Jag lever fortfarande i samma värld, även om mycket har förändrats sedan slutet av 50-talet. Mest tekniskt.

Kvinnor “släpps in” på arbetsmarknaden, men oftast är det något som inte passar i den manliga strukturen. Är det inte fel på kompetensen så är det fel på tonläget. Och alltid har en kvinna för bråttom!

— Det spelar ingen roll hur fort man springer om man springer åt fel håll, påpekade en gång en man för mig.

Nu är det oftast inte riktningen som är svår att ta ut. Problemet är de många hinder som gör det svårt för en kvinna att få upp farten. Speciellt om hon inte ska göra en soloprestation, utan vill ha några systrar med sig.

Själv sprang jag rakt in i förbundsstyrelsen, efter en period som stridbar klubbordförande på GT. Jag hamnade i en struktur som hämtad från det 50-tal jag föddes i:

Jag placerades näst längst bort på ordförandens högra sida. De som varit med i styrelsen tidigare, samt en nyinvald man satt före mig i den tydligt markerade rangordningen vid sammanträdesbordet. En yngre, tillika nyinvald, kvinna satt längre bort än jag.

Vi sitter inte längre efter den principen. Och jag har inte just ändrat klädstil trots att en av männen uppmanade mig att klä mig mindre flärdfullt om jag ville bli tagen på allvar.

Mycket har ändå hänt den här perioden. Arbetsordningen i styrelsen har förändrats och moderniseringsarbetet av journalistförbundet har påbörjats.

Det behövs om vi ska kunna vara ett starkt yrkesförbund för journalister av alla åldrar, kön och medier in i 2000-talet.

Det är ett tungt, men meningsfullt arbete, som ligger framför den nya styrelsen i Journalistförbundet. Ett arbete som jag skulle vara stolt att fortsätta deltaga i, om mina omständigheter varit annorlunda.

Visst finns det telefon och e-post, men tekniken kan aldrig ersätta den fysiska närvaron annat än tillfälligt. Det är i möten dynamiken uppstår.

Jag kan bara beklaga att det är kvinnorna som lämnar journalistförbundets styrelse. Det är något som torde stämma både till eftertanke och handling.

Till de kvinnor som kommer efter oss som avgår vill jag säga:

Håll inte käften och var söta! Ryt, ställ krav och försök förändra!

Till männen ger jag samma råd. Och — försök att hålla käften och vara söta ibland! Släpp inte bara in kvinnorna — släpp fram dem också! Det är tillsammans vi skapar ett starkare och bättre journalistförbund!

Med saknad i hjärtat.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Årets groda 2021

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2021 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies