Gå direkt till textinnehållet

Kristianstadsbladet hängde ut steriliserad man

Tidningen publicerade vårdhistorik utan att ha varit i kontakt med mannen.

I september publicerade Kristianstadsbladet en artikel där en namngiven kvinna intervjuades om hennes beslut att sterilisera sig efter tre barn. Steriliseringen genomfördes sommaren 2010 och kvinnan uppgav i artikeln att hennes dåvarande man då hade varit steriliserad i ett år.

Den intervjuade kvinnans före detta man anmälde tidningen till Medieombudsmannen (MO) och uppgav att han ofrivilligt blivit omnämnd i artikeln, som innehöll uppgifter om hans vårdhistorik. Han och hans förra fru hade ett efternamn som bars av cirka 30 personer i Sverige och det var därför inte så svårt för den som läste artikeln att lista ut vem han var.

Efter att han tagit kontakt med Kristianstadsbladets ansvarige utgivare blev artikeln på sajten och i e-tidningen redigerad så att han inte längre omnämndes, och utgivaren bad mannen om ursäkt. Skadan var dock redan skedd och mannen hade blivit kontaktad av ”åtskilliga personer angående publiceringen”, bland dem kollegor, grannar, vänner och bekanta, som han inte vill dela sin vårdhistorik med.

Annons Annons

MO konstaterar att det inte funnits något som motiverat intrånget i anmälarens privatliv och menar att tidningen förtjänar kritik.

Mediernas Etiknämnd (MEN) delar MOs bedömning och klandrar Kristianstadsbladet för att ha brutit mot god publicistisk sed.

Fler avsnitt
Fler videos