Gå direkt till textinnehållet

Krisen på Metro växer: Inga löner utbetalda idag

Problemen för Metro hopar sig nu i rask takt sedan det står klart att de anställda inte har fått ut sin lön idag. I veckan ska bolaget ansöka om företagsrekonstruktion, med stor sannolikhet väntar nu både nedskärningar bland de 120 anställda samtidigt som tidningen går ned i printutgivning. Metros VD Christen Ager-Hansen skyller hela situationen på den tidigare ägaren Kinnevik, som han menar har fuskat med siffrorna. Kinnevik tillbakavisar anklagelsen.

Journalisten har tidigare berättat om Metros växande skatteskulder och uteblivna hyresbetalningar. Nu står det även klart att personalen inte har fått sin lön idag, samtidigt väntar flera frilansar på betalningar. VD- och ägaren Christen Ager-Hanssen aviserar nu att en begäran om företagsrekonstruktion ska lämnas in till tingsrätten. I en intervju med Expressen säger också Ager-Hanssen att neddragningar och glesare utgivning för papperet väntar.

– Det är självklart att det blir personalneddragningar där vi tittar på vem som levererar och vem som inte levererar, säger vd Christen Ager-Hanssen till Expressen.

I ett mejl till Journalisten berättar klubbordförande Åsa Larsson att personal på tidningen är mycket besvikna och arga.

Annons Annons

– Vi kräver att arbetsgivaren genast betalar ut lönen och har meddelat ledningen att det här är helt oacceptabelt. Redaktionen på Metro har alltid jobbat stenhårt och satt journalistiken i främsta rummet. Vi är stolta över vår tidning och vad vi åstadkommit under de här åren, även när det varit motigt. Nu kräver vi att arbetsgivaren löser den här situationen omedelbart. I första hand jobbar fackstyrelsen nu på att få fram information och svar på alla frågor, skriver Åsa Larsson.

Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert har ett inplanerat möte med journalisterna på Metro-redaktionen på måndagseftermiddagen, för att informera sig om läget. Hon är kritisk mot ledningens agerande och menar att Metro nu behöver ta sitt ansvar.

– Jag tycker det är problematiskt att ledningen agerar så här utan respekt för personalen som i första hand har fått läsa om situationen i tidningen. Så hanterar man inte en arbetsplats. Nu hoppas jag att arbetsgivaren tar sitt ansvar och skaffar fram pengar idag eller de närmaste dagarna till personalen, de behöver ta ansvar för vad de är skyldiga, säger Ulrika Hyllert.

Metros hårt pressade VD Christen Ager-Hanssen befinner sig i London men går med på att göra en telefonintervju med Journalisten. Han uppger att förhoppningen fortfarande är att få till ett bärkraftigt bolag, efter en rekonstruktion. Ager-Hansen ser inte heller skulderna som speciellt stora i jämförelse med det som exempelvis Stampen hade när de begärde rekonstruktion.

Framför allt skyller Christen Ager-Hanssen hela situationen på den tidigare ägaren Kinnevik som han menar fuskade med siffrorna i samband med att Custos Group, där Christen Ager-Hansen är majoritetsägare och VD, tog över bolaget 2017.

Metros VD menar också att en tidigare nyckelperson vid tidningen fick betalt av Kinnevik för att utföra detta och han är beredd att driva process mot Kinnevik hela vägen till domstol.

– Jag tror på bolagets fortlevnad, men orsaken att vi sitter här är att Kinnevik gjorde en så kallad ”poop and dump” på Custos, där de dolde de faktiska omständigheterna och vi blev sittande med ett negativt kassaflöde som de var medvetna om. De betalade Nn (namnger en tidigare nyckelperson vid Metro red.anm) för att göra det jobbet, säger Christen Ager-Hanssen.

Det här ska Ager-Hanssen fått kännedom om först efter egen undersökning i februari.

– Det vi har tid att fokusera på är att försöka reda ut det vi tog över av Kinnevik och pumpa in pengar, vilket vi har gjort, säger han.  

När kommer personalen få sina löner? 

– Det är ju så att när ett bolag går i rekonstruktion så kliver en statlig lönegaranti in och jag räknar med att det är en process som tar en vecka, säger Ager-Hanssen.

Men vad vill du säga till personalen som är arga och upprörda?

– Det är ju väldigt beklagligt hela situationen, men de jag är upprörda över är Kinnevik som har satt personalen i den här situationen. 

Kinnevik tillbakavisar alla påståenden om oegentligheter.  

– Vi är trygga med hur processen gick till och att Custos hade tillgång till all tillgänglig information för att korrekt bedöma den finansiella ställningen i Metro. Marknaden för annonsfinansierade tidningar var och är tuff, det kände både Kinnevik och Custos till när försäljningen gjordes, skriver kommunikationsdirektör Torun Litzén i ett mejlsvar till Journalisten.

Fler avsnitt
Fler videos