Gå direkt till textinnehållet

”Klimatbevakningen blir både läst och köpt”

SVT kraftsamlar inför klimatmötet i Glasgow och DN ökar antalet klimatreportrar. Även SvD satsar på klimatbevakningen.

Klimat och miljö är enligt en färsk Novusundersökning en lika viktig politisk fråga för väljarna som skola och utbildning – och en av de fem högst prioriterade frågorna.

Flera svenska medier växlar nu upp sin klimatbevakning. SVT lovar en ”kraftsamling” med sikte mot FNs klimattoppmöte i Glasgow i november, och mot fond av den senaste IPCC-rapporten. SVT Nyheter ska under hösten rapportera om klimathotet och dess påverkan på alla delar av samhället och världen, och samla klimatjournalistiken i ett nytt nyhetsbrev, med premiär på söndag.

Enligt SVTs inrikeschef Kiki Bek jobbar tre av riksnyheternas reportrar heltid med klimatkrisen under hösten, utöver klimatkorrespondenten Erika Bjerström.

Annons Annons

– Men alla våra reportrar bevakar klimatfrågan: rapporterar, fördjupar och skriver analyser – inte minst våra ekonomireportrar, säger Kiki Bek.

Dagens Nyheter definierade för några år sedan klimatkrisen som ett av tidningens högst prioriterade bevakningsområden, och samlar bevakningen på sajten Klimatet just nu.

DN har ökat antalet klimatreportrar och rekryterade i våras Peter Alestig från Svenska Dagbladet.

Maria Stengård är nyhetschef för DNs nya klimat- och vetenskapsredaktion. Den omfattar åtta reportrar som bevakar klimatet, varav tre gör det på heltid.

– Men klimat har blivit ett ämne som berör hela tidningen. Även kulturen, världen och nyheterna bevakar klimatfrågorna, det är inte vattentäta skott, säger Maria Stengård.

Det finns flera skäl att bygga ut klimatbevakningen, enligt Stengård.

– Klimatet är en av de viktigaste frågorna för hela samhället just nu. Dessutom märker vi ett väldigt ökat intresse hos våra läsare, så egentligen är det en självklar satsning att göra. Klimatbevakningen blir både läst och köpt.

Är satsningen långsiktig?
– Det tror jag absolut. Vi ser ett så stort intresse, och det här kommer inte bli ett mindre viktigt område framöver.

På Svenska Dagbladet finns klimatreportern Erica Treijs, men hela tidningen ska vara del i den uppväxling av klimatbevakningen som redaktionschefen Martin Ahlquist lovar kommer att synas framöver.

– Hela klimatjournalistiken genomgår en förändring, från att ha varit ett område med en ämnesreporter håller det på att bli en av de riktigt stora frågorna sin ska genomsyra alla aspekter av journalistiken, säger han.

Såväl SvDs politikredaktion som näringsliv, gräv och konsument har nu ett ”väldigt tydligt uttalat upprag” att producera kvalitativ klimatjournalistik, enligt Ahlquist. På näringslivredaktionen finns även reportrar som dedikerat ägnar sig om omställningsfrågorna, påpekar han.

Fler avsnitt
Fler videos