Gå direkt till textinnehållet

Klander för påhopp i insändare

Mariestads-Tidningen klandras av Pressens Opinionsnämnd (PON) för en insändare där en person pekas ut som brottsling. Allmänhetens Pressombudsman (PO) och två ledamöter i PON ville fria.

I januari publicerade Mariestads-Tidningen en insändare undertecknad av kommunalrådet Johan Abrahamsson (M) med rubriken: ”Lycka till hos SD, Åke”. Insändaren var ett svar på en insändare av Åke Rutgersson som handlade om äldrevården. Abrahamsson bemötte Rutgersson i sak men texten innehöll också en hel del kritik mot Rutgersson personligen. Bland annat menade han att Rutgersson var aggressiv, och tog upp att han hade dömts för misshandel.

Fyra dagar senare publicerade tidningen en replik från Åke Rutgersson, som också PO-anmälde tidningen för att ha tagit in Johan Abrahamssons insändare.

PO ville fria Mariestads-Tidningen eftersom anmälaren har en ”mer offentlig roll än gemene man” och därför får acceptera mer personliga angrepp.

PON delar dock inte POs bedömning utan klandrar Mariestads-Tidningen för publiceringen.

”Vid bedömningen går det inte att helt bortse från den bakomliggande konflikt som finns mellan insändarskribenterna. Den publicerade insändaren framstår trots detta som ett i sammanhanget alltför långtgående angrepp på anmälaren som person. Till detta kommer att de negativa påståenden som framförs får extra tyngd genom att insändaren är skriven av ett kommunalråd i kommunen”, skriver PON.

Två ledamöter i PON har skiljaktig mening och instämmer med PO att tidningen borde friats.

Fler avsnitt
Fler videos