”Kim Wall-fallet berör på ett personligt plan”
En utmaning både professionellt och privat. Så beskriver svenska journalister bevakningen av rättegången mot Peter Madsen.
Den 8 mars drog rättegången mot den danske ubåtsbyggaren Peter Madsen igång i Köpenhamns byret. Han står åtalad för mord på den svenska frilansjournalisten Kim Wall som i augusti 2017 försvann under en tur i Madsens ubåt och senare hittades styckad i havet. Medieintresset har varit stort. Fler än 100 journalister från 16 länder har ackrediterats.
Journalisten närvarade under rättegångens åttonde dag, när bland annat två ubåtsexperter kallats att vittna. Då följde ett 40-tal journalister förhandlingarna via bild- och ljudlänk i åhörarsalen, och ytterligare ett antal inifrån rättssalen.
Där fanns bland andra Aftonbladets medarbetare Susanna Nygren som sände live-TV i pauserna. Som kvinnlig frilans har fallet kommit henne mycket nära.
– Jag känner väldigt mycket med Kim Wall och hennes föräldrar. Jag tänker på fallet flera gånger om dagen även när jag är ledig. Förra veckan grät jag efter en av förhandlingsdagarna, för det är så hemskt det hon varit med om, säger Susanna Nygren.
Sveriges Radios Danmarkskorrespondent David Rasmusson beskriver bevakningen som den mest massiva han varit med om vid ett rättsfall.
– Jag satt som nyhetschef under Mangsrättegången i Malmö, det är väl den jämförelse som kommer närmast.
Vad har varit svårast i bevakningen?
– Att det är många groteska detaljer, samtidigt som mycket av bevisningen sitter just i detaljerna. Du måste berätta om vissa av dem för att det ska gå att förstå bevisningen, samtidigt vill man inte vara för detaljerad. Det har varit svårt att hitta en balans. Jag har haft samtal med mina chefer och i fall när jag varit tveksam har jag skickat in manus och låtit dem titta på det, säger Rasmusson.
För de reportrar som direktrapporterat online har den utmaningen ställts på sin spets. SVT Nyheter Skånes Ylva Esping har rapporterat i realtid på SVT.se varje rättegångsdag.
– Man måste vara koncentrerad och skärpt hela tiden – extra mycket eftersom förhandlingarna är på danska – och konstant göra bedömningar av vad vi ska berätta. Vi bestämde tidigt att alla detaljer vi publicerar ska vara publicistiskt motiverade. Problemet är att de är så viktiga i åtalet, säger hon.
– Det betyder inte att man måste rapportera ingående om detaljerna, det kan göras på olika sätt.
Redaktionerna hanterar de många publiceringsbesluten på olika sätt. På TT lägger en redaktör i Stockholm ut korren John Alexanders Sahlins korta texter, medan SVT har en person som läser Ylva Espings rapportering i samma sekund som den går ut.
– Men om det inte går att göra en snabb bedömning av om vi ska publicera avvaktar jag hellre. Det är inte så viktigt att vara snabb, menar Esping.
Johanna Rapp som liverapporterar åt Aftonbladet berättar att läsare under förhöret med rättsläkaren reagerade på att tidningen publicerade glesare och mer sparsmakat än danska medier:
– ”Varför skriver ni inte det här, som danskarna har?”. Men det fanns också de som var tacksamma för att vi inte skrev.
TTs reporter John Alexander Sahlin och Aftonbladets Susanna Nygren har båda följt fallet ända sedan den där dagen i augusti då en ubåt rapporterades försvunnen i Öresund, och successivt fått se en historia hemskare än de kunnat föreställa sig rullas upp. Precis som Ylva Esping på SVT beskriver de en rapportering som är svår att lämna bakom sig när arbetsdagen är slut.
– Jag har bevakat många rättsfall, men det här är speciellt, så brutalt och berör på ett personligt plan. Förutom allt otäckt som vi måste ta in och filtrera kan jag relatera till den situation Kim Wall befann sig i. Att följa med på en ubåt i Öresund och skriva om en person med ett udda rymdprojekt skulle många av oss tacka ja till, utan att reflektera nämnvärt över risker. Fram tills nu, säger John Alexander Sahlin.
Hur har det faktum att Kim Wall var journalist och dog i tjänsten påverkat rapporteringen?
SRs David Rasmusson:
– Att hon var journalist har kanske gjort att det blivit viktigare för journalister att lyfta fram Kim Wall inte bara som ett offer utan som en yrkesmänniska. Det tycker jag att svenska journalister gjort mer än de danska.
Susanna Nygren tror inte att Kim Walls yrkestillhörighet påverkat rapporteringen. Möjligen har en del medier visat större varsamhet i kontakten med anhöriga, menar hon.
Slutpläderingar hålls den 23 april och domen väntas den 25 april.