Gå direkt till textinnehållet

Medietextarna bildar egen riksklubb

Lämnar Frilans Riks efter tio år. ”Vi räknar med att få loss lite mer resurser”, säger Medietextarnas ordförande Linus Kollberg (bilden).

Medietextarna lämnade Teaterförbundet och anslöt till Journalistförbundet för tio år sedan och har sedan dess ingått i Frilans Riks, helt enkelt eftersom så gott som alla är frilansar. På lördag håller Medietextarna årsmöte och väntas då besluta att lämna Frilans Riks och bilda en egen riksklubb inom Journalistförbundet.

– Idén föddes när BLF (Bildleverantörernas förening reds anm) kom in i förbundet som en egen rikstäckande klubb. Vi har tyckt att vi har haft svårt att bidra till verksamheten inom Frilans Riks eftersom vi har delvis andra frågor vi driver, och det gör vi kanske lättare i en egen riksklubb. Samtidigt räknar vi med att kunna få lite mer resurser om vi bildar en egen riksklubb och kanske kan börja arvodera en del av styrelsearbetet, säger Linus Kollberg.

Medietextarna organiserar frilansar som arbetar med undertextning och har 62 medlemmar, samt några intressemedlemmar som är anställda som undertextare. Frilans Riks har 1 600 medlemmar.

Annons Annons

Vilka frågor vill ni driva som egen riksklubb?
– Arvodesnivåerna, som är alldeles för låga för medietextare. Det är ingen som betalar enligt arvodesrekommendationen. Vår största framgång var när vi fick avtal med Iyuno-SDI för tre år sedan. Avtalet säger egentligen ingenting om arvodesnivåer, men vi erkänns som en part, och det är förstås oerhört viktigt när man ska försöka driva arvodesfrågor. Vi vill få flera sådana avtal, och utveckla dem, säger Linus Kollberg.

Fler avsnitt
Fler videos