Gå direkt till textinnehållet

”Kadhammar har ett formidabelt temperament”

Dokumentärfilmaren Tom Alandh har vetat länge att det första berättarpriset i hans namn skulle gå till Aftonbladets Peter Kadhammar.

Tom Alandh har varit anställd på SVT sedan 1972 och har genom åren tilldelats en rad journalistpriser. När han förra året – till sin häpnad – fick KTHs stora pris med en prissumma på dryga miljonen bestämde han att inrätta ett eget pris.

– Jag som är så gammal, vad fan ska jag med så mycket pengar till? Det finns så otroligt många bra journalister i Sverige som nästan aldrig får någon kredd. Vi har ett ganska njuggt klimat, många skriver eller gör fantastiska saker men får aldrig höra det. På det här viset får iallafall tio journalister till känna hur det känns att prisas, säger Tom Alandh.

I sommar är det dags för den första utdelningen. 2021 års pristagare heter Peter Kadhammar. Tom Alandh har följd Kadhammar genom åren och kallar honom ”enastående och unik”.

– När jag är ute och föreläser om reportaget som konst brukar jag ta med ett antal artiklar av Peter. Men hade [nyligen bortgångne DN-journalisten] Mats Lundegård levat hade han fått det först, de har samma kvaliteter.

Vilka då?
– Läser man dem förstår man vad reportagets konst innebär. Att vara där, lyssna, fundera, det personliga berättandet.

– Peter har ett formidabelt temperament. Det är jävligt roligt. Han är den ultimata reportern och håller en väldigt hög lägstanivå.

I juryn sitter också Heleen Rebel, Inger Ramqvist och Lars Säfström. Tom Alandh säger att tre kvinnor just nu strider om nästa års pris.

– Men det är svårt – vi har nio priser kvar, men 99 skulle kunna bli prisbelönade.

Det går inte att söka till priset, utan juryn går på sina personliga favoriter.

I sitt eget värv har 76-årige Tom Alandh just färdigställt en film om Jan Troell.

Vad jobbar du med just nu?
– Nu gör vi en film om Håkan Juholt, före detta partiledare, före detta Islandsambassadör. Arbetsnamnet är… vad fan är arbetsnamnet? ”Svart får med röd fana”!

Tom Alandh (till höger) i samtal med Håkan Juholt. Foto: Tor Johnsson.

Fler videos
Fler avsnitt