Gå direkt till textinnehållet

Juridikfronten överklagar till Högsta domstolen

Hovrättsbeslutet om utgivarskap Göta hovrätts uppmärksammade dom rörande omodererade läsarkommentarer kommer att överklagas till Högsta domstolen.

I somras berättade Journalisten i flera artiklar om Göta hovrätts dom rörande utgivarskapet på sajten Juridikfronten. Domen fick flera medier att ändra sina rutiner för kommentarsfälten. Domen innebar att grundlagsskyddet för mediesajter med omodererade eller efterhandsmodererade kommentarer föll och att reportrarna blev ansvariga utgivare för sina egna texter på sådana sajter.

Efter att domen uppmärksammats valde Göteborgs-Posten att stoppa kommentarsfunktionen på gp.se, Norrtelje Tidning, Riksdag & Departement och flera andra tidningar införde förhandsmoderering på sina sajter, Aftonbladet såg över sina kommentarsfält och Journalistförbundet uppmanade de lokala klubbarna att agera.

Domen i Göta hovrätt kommer nu att överklagas till Högsta domstolen. Det uppger Juridikfronten i ett pressmeddelande. Eftersom hovrätten inte skickade domen i tid till Juridikfronten hann överklagandetiden löpa ut och domen vann laga kraft.

Annons Annons

Juridikfronten ansökte då till Högsta domstolen om så kallat ”återställande av försutten tid” för att få en möjlighet att överklaga. Nu har HD beviljat detta och Juridikfronten kommer att kunna överklaga hovrättsdomen.

”Det är vår förhoppning och starka förmodan att Högsta domstolen kommer att ta upp saken till prövning, så att Mediesverige får klarhet och journalister rättslig trygghet”, skriver Juridikfronten i pressmeddelandet.

Läs mer om den kontroversiella hovrättsdomen här.

Fler avsnitt
Fler videos