Gå direkt till textinnehållet

SJF uppmanar klubbarna att agera

Hovrättsbeslutet om utgivarskap Efter det kontroversiella hovrättsbeslutet uppmanar Journalistförbundet sina klubbarna att ta kontakt med redaktionsledningarna för att diskutera problematiken kring utgivarskapet på nätet. Rådet från förbundet är att införa förhandsmoderering.

I ett brev uppmanar Journalistförbundet alla journalistklubbar att kontakta redaktionsledningarna för att diskutera och ”eventuellt vidta åtgärder” för att undvika att enskilda journalister drabbas.

Beslutet i Göta hovrätt som Journalisten berättat om tidigare innebär att om omodererade kommentarsfält inte är tydligt avskilt från det redaktionella innehållet på en mediesajt, gäller inte yttrandefrihetsgrundlagen för någon del av sajten. Det innebär att reportrarna juridiskt blir ansvariga för sina artiklar, i stället för att utgivaren ansvarar.

”Det räcker inte med bårder och annat som redan finns i bloggverktyg. Det krävs alltså en mer aktiv åtgärd som gör att läsaren utan tvivel kan skilja de två olika innehållen från varandra”, skriver Journalistförbundet i brevet.

”För att undvika detta problem kan webbplatsen använda sig av förhandsmodererade kommentarer”, skriver förbundet.

Fler avsnitt
Fler videos