Gå direkt till textinnehållet

Jan Helin: ”Vi är i en juridisk gråzon”

På Aftonbladet ser man nu över utformningen av kommentarsfälten på sajten efter Göta hovrätts beslut som upphäver yttrandefrihetsgrundlagens regelverk på sajter med omodererade kommentarer. Tidningschefen Jan Helin beskriver läget som ”allvarligt men inte akut”.

Som Journalisten berättade tidigare i veckan har Göta hovrätt i ett beslut upphävt yttrandefrihetsgrundlagens regelverk för sajten Juridikfronten på grund av att sajten hade omodererade kommentarer. Läs mer om hovrättsbeslutet här.

En konsekvens av beslutet är att utgivarskapet upphör på sajter där det finns omodererade kommentarer som inte är tydligt avgränsade från det redaktionella materialet.

I det aktuella fallet skildes artikeln och kommentarerna med en bård samt texten ”Kommentarer förhandsgranskas ej; kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll därför god ton och följ lagen!” (Se bild från den aktuella sajten intill).

 

Aftonbladet.se är en av flera svenska sajter som har inloggningskrav för kommentarsfälten, men saknar förhandsmoderering. Om hovrättens beslut står sig skulle sajten inte omfattas av yttrandefrihetsgrundlagen och följden skulle bli att journalister som medverkar med material på sajten är ansvariga för sitt eget material, i stället för att ansvarig utgivare har ansvaret.

Jan Helin bedömer att Aftonbladet.se inte omfattas av den tolkningen.

– Vi har diskuterat hovrättens beslut i redaktionsledningen och kan konstatera att det här är en juridisk gråzon. Min uppfattning är att våra kommentarsfält skiljer sig tillräckligt mycket från det redaktionella materialet för att det ska vara hållbart, bland annat med en annan färgkodning, säger Jan Helin.

– Men det här är som sagt en juridisk gråzon och vi tittar därför också på om det finns möjligheter att ytterligare särskilja kommentarerna från det redaktionella materialet. Det får inte finnas minsta tvivel om att utgivarskapet och källskyddet gäller på Aftonbladet.se. Om det visar sig att vi inte kan klara det, då kommer jag att överväga att införa förhandsmoderering, säger Jan Helin.

Såväl TU som JK har tolkat lagen som att omodererade kommentarsfält är egna databaser, där skribenterna själva ansvarar för innehållet, medan det redaktionella materialet faller under utgivarens ansvar. Förutsättningen för detta är att kommentarerna och artiklarna är tydligt åtskilda. Jan Helin stödjer sig på TUs och JKs tolkning och är mycket kritisk till hovrättens beslut.

– Jag har svårt att förstå hovrätten. Menar man verkligen det man säger? Ska man inte få ha läsarmedverkan på tidningssajter? Det finns förstås vissa problem med kommentarsfälten som vi hanterar, men på det hela taget bidrar de till journalistiken. Om man ser till nyare nyhetssajter, framför allt i USA, gör de en poäng av att inte särskilja det redaktionella materialet och läsargenererat material. Det finns en trångsynthet när det gäller traditionella nyhetssajter här i Sverige.

Om en av dina reportrar kommer till dig med en artikel som är utgivarmässigt känslig och är orolig över utgivarfrågan, vad säger du till den reportern?

– Jag skulle redogöra för det juridiska läget och säga att jag självklart tar fullständigt ansvar för innehållet på Aftonbladet.se. Jag har fört samtal med ordförande i journalistklubben om detta.

I diskussionerna har det föreslagits att man ska lägga kommentarsfälten på en egen sajt i stället för i anslutning till artiklarna. Vad tycker du om det?

– Det tycker jag vore fel och det ska inte vara nödvändigt.

– Jag tycker att läget är allvarligt men inte akut. Vi tittar som sagt på om vi kan förändra redigeringen på sajten för att särskilja kommentarsfälten ännu mer, och när vi är på det klara med det ser vi om det är tillräckligt, säger Jan Helin.

Fler avsnitt
Fler videos