Gå direkt till textinnehållet

Journalistförbundet förlorade i AD – korrekt uppsägning av NT-fotograf

Arbetsdomstolen ger Östgöta Media rätt i fallet med den uppsagde NT-fotografen Mikael Strand. Journalistförbundet tvingas nu ersätta Medieföretagens och Östgöta Medias rättegångskostnader om 428 700 kronor.

Uppsägningen av Mikael Strand efter 34 år på Norrköpings Tidningar var korrekt. Det kommer nu Arbetsdomstolen fram till. Domstolen anser att Strand som arbetat som fotograf under större delen av sin anställningstid på NT hade en begränsad erfarenhet som skrivande journalist och att den erfarenheten låg långt tillbaka i tiden.  

”De artiklar han skrivit är av enkelt slag. Även om sådana artiklar även numera förekommer på Östgöta Medias nyhetsplattformar, har han inte visat den bredd och djup som skrivande journalist som bolaget kräver för en tillsvidareanställning. Han har heller inte någon erfarenhet av att löpande producera nyhetstexter på förelagda ämnen och mot en deadline”, skriver AD, som också menar att omskolning av fotografer till reportrar historiskt haft blandade resultat och att arbetsgivaren därför inte kunnat räkna med att en sådan omställning hade fungerat.

Två av ledamöterna i AD har skiljaktig mening, och uppger att arbetsgivaren borde ha gett Mikael Strand fortbildning för att kunna vara kvar i företaget.

”I det läget menar vi att det har ålegat arbetsgivaren att rikta ett rimligt och väl avvägt utbildningspaket direkt gentemot M.S. för att möjliggöra för honom i hans egenskap av ’trotjänare’ att vara kvar i företaget”, skriver de två ledamöterna med skiljaktig mening.

Majoriteten i rätten anser dock att den frågan är ovidkommande och bedömer att det inte kan antas att Mikael Strand ”inom en rimlig upplärningstid hade kunnat uppfylla kvalifikationskraven”. 

Det var i november 2016 som fotografen Mikael Strand sades upp efter 34 år på Norrköpings Tidningar. Journalistförbundet ansåg att uppsägningen var felaktig och i juni förra året stämde förbundet Östgöta Media, där NT ingår, till Arbetsdomstolen.

Trots att han har lång erfarenhet, en journalistutbildning från Göteborgs universitet och har erfarenhet av att arbeta som lokalreporter menade Östgöta Media att Mikael Strand saknade den ”grundläggande journalistiska kompetens” som krävdes för att jobba som journalist på NT.

I mars i år hölls förhandling i Arbetsdomstolen, där Östgöta Medias publisher Anna Lindberg kritiserade några artiklar som Mikael Strand skrev för 30 år sedan när han arbetade som lokalredaktör i Finspång och menade att de inte höll journalistiskt.

Journalistförbundets ombud Maria Fridolin från LO-TCO Rättsskydd pekade i rätten på det faktum att Mikael Strand efter att han sagts upp från Norrköpings Tidningar gjort praktik på Katrineholms-Kuriren under två veckor, och att han under den tiden fick flera artiklar publicerade, med puffar på förstasidan. Detta pekar på att han hade tillräckliga kvalifikationer för att arbeta som reporter, enligt Fridolin.

Nu går alltså AD på arbetsgivarpartens linje. 

”Arbetsdomstolens slutsats är således att MS inte haft tillräckliga kvalifikationer för de aktuella befattningarna”, skriver AD sammanfattningsvis. Journalistförbundet ska därför ersätta Medieföretagens och Östgöta Medias rättegångskostnader om 428 700 kronor.

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler