FOTO: Tor Johnsson

Journalistförbundet
stämmer Östgöta Media

12 juni, 2017

I november sades fotografen Mikael Strand upp efter 34 år på Norrköpings Tidningar. Journalistförbundet anser att uppsägningen var felaktig och har nu stämt Östgöta Media, där NT ingår, till Arbetsdomstolen.

Östgöta Media gjorde sig förra året av med sex fotografer, varav fem accepterade att gå med avgångsvederlag och en vägrade, Mikael Strand, som arbetat på Norrköpings Tidningar i 34 år.

Trots att han har lång erfarenhet och anställning, att han har en journalistutbildning från Göteborgs universitet och har erfarenhet av att arbeta som lokalreporter menade Östgöta Media att Mikael Strand saknade den ”grundläggande journalistiska kompetens” som krävs för att jobba som journalist.

Bolaget nekade honom tjänster som lokalreporter, print- och onlinereporter, webbredaktör och videoreporter, som han med sin långa anställningstid skulle ha haft förtur till.

I november blev han uppsagd, men journalistklubben på NT hävdade att uppsägningen var felaktig.

”Vi anser att Mikael Strand har förtur till alla tjänster som uppkommer under hans uppsägningstid som är på 14 månader, och även alla tjänster nio månader efter att uppsägningstiden gått ut. Det kan även röra sig om vikariat”, sade journalistklubbens dåvarande ordförande Calle Slättengren till Journalisten i mars.

Lokal och central förhandling om turordning avslutades i oenighet. Efter uppsägningen har även lokal och central förhandling om felaktig uppsägning hållits utan att parterna har kunnat enas. Nu stämmer därför Journalistförbundet Östgöta Media i Arbetsdomstolen.

”Så här får det inte gå till. Vi har försökt lösa detta genom förhandlingar, men när arbetsgivaren inte respekterar de lagar och regler som finns måste Journalistförbundet ta kampen för sina medlemmars rätt”, säger Jonas Nordling, ordförande för Journalistförbundet i en kommentar.

 

Läs mer: Mikael Strand om AD-stämningen: ”Rätt ska vara rätt”.

Läs mer: Anna Lindberg, VD Östgöta Media, om uppsägningen: ”Journalistisk kompetens är en färskvara.”

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Hatad

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies