Gå direkt till textinnehållet

Expressen pekade ut mordmisstänkt tidigt – klandras

MEN-fällning Expressen namn- och bildpublicerade en mordmisstänkt 22-åring redan efter första häktningen och pekade ut honom som nazist. En oenig Mediernas etiknämnd fäller tidningen.

Den 1 oktober 2023 namngav Expressen en 22-åring som misstänktes för ett mord i Jordbro i Stockholm, och beskrev honom som ”utpekade nazisten”. Dagen efter rapporterade Expressen att en explosion ägt rum på mannens folkbokföringsadress. I en tredje artikel en vecka senare redogjorde tidningen för mannens bakgrund; han hade bland annat dömts för hets mot folkgrupp efter att ha deltagit i en NMR-demonstration.

Mannen anmälde tidningen till Allmänhetens medieombudsman, MO. Han vände sig mot att han var publicerad med namn och bild, och att han var utpekad som nazist utan annat stöd än domar från 2019.

Expressen svarade genom biträdande chefredaktören Karin Olsson bland annat att Polisen hade satt upp mannen som en fokusperson inom extremism så sent som 2022, och att artikeln inte gick in på i vilken utsträckning han var aktiv nazist idag.

Annons Annons

MO konstaterar att Expressens publiceringar har ett stort allmänintresse. Men att det inte har funnits ett uppenbart sådant intresse för att på det sätt som skett identifiera 22-åringen med namn och bild i ett så tidigt skede av rättsprocessen. Mot den bakgrunden är det också en brist att Expressen inte redogjort för mannens inställning till misstankarna i den tredje publiceringen.

Mediernas etiknämnd är enig med MO om att mannen orsakats en oförsvarlig publicitetsskada.

Två ledamöter, Aftonbladets Martin Schori och allmänhetens representant Ruth Mannelqvist, ville dock fria Expressen. De anser att publiceringen visserligen är offensiv och innehåller ingående detaljer som är på gränsen till vad som kan anses vara acceptabelt. Men att det inte bör leda till klander att namnge en person med lång brottshistorik som är misstänkt för ett allvarligt brott mitt i en våldsvåg som skakar om hela samhället, även om namnpubliceringen är gjord i ett tidigt skede i en rättsprocess.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos