Gå direkt till textinnehållet

Journalisterna på YA: Våra krav står fast

I morse kom besked om att Pia Röding lämnat Ystads Allehanda, efter beslutet att hon inte får bli chefredaktör. Journalisternas talesman, Ulf Mårtensson står dock fast vid kravet om att tidningen ska få en egen chefredaktör.

På tidningen fanns förhoppningar om Pia Röding, som arbetat som nyhetschef under ett år, skulle bli tidningens chefredaktör. Men från ledningen kom i stället information om att en gemensam publisher med både ekonomiskt och redaktionellt ansvar skulle inrättas för tidningarna Kristianstadsbladet, Ystads Allehanda och Trelleborgs Allehanda. Denna post skulle gå till Jörgen Svensson. Journalisterna på Ystads Allehanda står nu inför en ny brant uppförsbacke i det redaktionella arbetet:

– Journalisterna på tidningen har haft stort engagemang för tidningens utveckling under senare tid. Nu får vi börja om igen från början, säger Ulf Mårtensson, talesman för journalisterna på tidningen. Det tar mycket kraft.

– Våra krav om att få en egen chefredaktör står kvar. Vi har fått besked från ledningen om att frågan inte är avgjord. Men vi äger inte frågorna, det gör ledningen.

Annons Annons

Till Journalisten sade Jörgen Svensson den 23 september att några beslut om tidningsledningen inte har spikats än.

– Jag måste fundera på hur vi ska formera trupperna. Jag har bara pratat med dem som sköter verksamheten på tidningarna och sett till så att det rullar på som tidigare, sen får vi hitta en lösning som känns bra, säger han.

Ulf Mårtensson anser att en egen chefredaktör är en central del för tidningens vitalitet och trovärdighet.

– Viktigast för tidningens utveckling är att ha en tydlig lokal förankring och att vara en trovärdig lokaltidning. Att inte ha en egen chefredaktör på Ystads Allehanda vore ett brott mot en lång publicistisk tradition. Det är viktigt att framhålla att den här frågan är större än frågan om vilka individer som ska ha chefsposterna, säger han.

Tidigare artiklar om Ystads Allehandas organisation:

Vi vill ha en egen redaktör

YA-journalister vill ha egen chefredaktör

Fler avsnitt
Fler videos