Gå direkt till textinnehållet

”Journalister är en lokal hygienfaktor”

Det ligger inte uttalat i uppdraget, men demokratiutredare Olle Wästberg kommer att ta upp mediefrågorna i sin utredning. ”Det påverkar det demokratiska deltagandet”  

Olle Wästberg var gäst på kongressen och beskrev sin bakgrund bland annat som en av flera chefredaktörer som fått sparken från Expressen. Han konstaterade att ”kärnexpressen” sjunkit från 600 000 i upplaga för tjugo år sedan till att idag ha mindre än 100 000. Vilket han menade var en tydlig beskrivning av hur utvecklingen ser ut.

– Nedmonteringen av lokalredaktioner och lokala medier är ett bekymmer. Redaktionerna missar den lokala förankringen, tipsen, stämningen på orten. Lokala journalister är en hygienfaktor för samhället. På tio år har 100 lokalredaktioner lagts ner, konstaterade han.

Han sa också att han var övertygad om att regeringen kommer att tillsätta en särskild medieutredning. På en direkt fråga av Erik Wisterberg, reporter på Dagens Media och ombud för förlagsdistriktet svarade han:

Annons Annons

– Nej jag har inte hört något tisslande eller tasslande om detta i korridorerna, jag går inte i dem, men det vore konstigt om en ny kulturminister, som också har hand om demokratin, inte tar tag i det här.

Olle Wästberg berättade också att han knutit professor Jesper Strömbäck till utredningen. Han ska kartlägga mediesituationens utveckling och dess påverkan på demokratin. Rapporterna ska publiceras i slutet på detta år eller i början på nästa. Hela utredningen ska presenteras i slutet av 2015.

Olle Wästberg svarade också på frågan om den snabba vägen många tagit från politiker till lobyister. Han ser gärna en uppstramning av regelverket.- Jag har lagt in en fråga om vilka kontakter politiker har med utomstående lobbyister, det är klart det är ett problem. Den betalda påverkan av politiken, även journalistförbundet är en lobbyist, det är inte bara prime eller något annat. I förra utredningen avisade man tanken på registrering av lobbyister, i USA och EU har man ett registreringskrav dag, utan det kommer man inte in i lokalerna och en del andra grejer, sa 

Olle Wästberg,
 

Fler avsnitt
Fler videos