Gå direkt till textinnehållet

Journalister allvarligt skadade i Bangkok

Reportrar utan gränser uppmanar den thailändska militären och de demonstrerade rödskjortorna i Bangkok att se till så att journalisters säkerhet respekteras. Detta efter att tre journalister skadats under de senaste dagarnas oroligheter.

Reportrar utan gränser skriver att både sidor måste respektera internationell lag, som säger att journalister inte är militära måltavlor. Organisationen kräver också en förklaring till hur det gick till då en av ledarna för rödskjortorna dödades då han intervjuades av en journalist.

Nelson Rand, en kanadensisk reporter anställd av den franska TV-kanalen France 24, skadades allvarligt av automateld nära nattmarknaden Suan Lum. Han träffades av tre kulor och förlorade mycket blod. Han opererades i sex timmar. På samma plats skadades även en fotograf från den thailändska tidningen Matichon. Båda hamnade i korseld mellan armén och rödskjortorna. En tredje fotograf, Chaiwat Pumpuang som arbetar för tidningen The Nation, sköts i benen då armén försökte skingra rödskjortorna. Fortsatt skjutande i området hindrade ambulansen att komma fram till honom. Det dröjde en halvtimme innan han kunde föras till sjukhus.

Hiroyuki Muramoto, en japansk kameraman som jobbade för Reuters dödades under oroligheterna den 10 april. Hur det gick till då han dödades har ännu inte utretts.

Reportrar utan gränser är också chockade över den metod armén använde för att eliminera Khattiya Sawasdipol, en av rödskjortornas ledare. Han sköts i huvudet då han intervjuades av Thomas Fuller, reporter på International Herald Tribune. Enligt vittnen ska han ha dödats av en krypskytt som avlossade ett skott som gick över reporterns huvud.

– Jag satt mitt emot honom och han svarade på mina frågor då en kula träffade honom i pannan. Det såg ut som om skottet kom över mitt huvud och träffade honom, sade Thomas Fuller till CNN.

 

Annons
Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler

Senaste numret