Journalist uppges
misshandlad i häkte

23 mars, 2016

Den indiske dagstidningsjournalisten Prabhat Singh har gripits misstänkt för att ha spridit ”konfrontativt material” via meddelandeplattformen WhatsApp. Enligt en släkting ska han ha misshandlats i häktet.

Prabhat Singh, reporter på dagstidningen Patrika i delstaten Chhattisgarh, greps av polis i måndags misstänkt för att ha skrivit ett obscent meddelande på Whats App. 

Meddelandet ska enligt Indian Express ha tagit ställning för ett lagförslag som innebär stärkt skydd för journalister och kallat förslagets motståndare för polischefens knähundar, i något mer färgglada ordalag. Han ska också vara misstänkt för förfalskning och olaglig fotografering, anklagelser som han förnekar att han gjort sig skyldig till.

Situationen för journalister i Chhattisgarh har förvärrats den senaste tiden. Två journalister har valt att fly från delstaten och två har suttit häktade i månader, skriver Committee to Protect Journalists (CPJ).

Brodern Vishnu Singh uppger för CPJ att Prahbat Singh misshandlats i häktet och att han fått blåmärken på bröstet och på händerna.

Taggar: pressfrihet, Indien

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies