Gå direkt till textinnehållet

Jelena Milasjina brutalt misshandlad i Tjetjenien

Den ryska tidningen Novaja Gazetas undersökande reporter Jelena Milasjina misshandlades med träpåkar, hennes hår rakades och förövarna hällde flytande jod på henne.

På tisdagen utsattes den ryska journalisten Jelena Milasjina för en brutal attack i Tjetjeniens huvudstad Groznyj där hon befann sig för att rapportera från en rättegång mot Zarema Musajeva, mamma till två människorättsaktivister som flytt Ryssland. Milasjina färdades tillsammans med mammans advokat Alexander Nemov i en bil från flygplatsen till centrala Groznyj när minst två bilar blockerade vägen och flera maskerade män gick till attack.

Jelena Milasjina fick slag mot huvudet och hon förlorade upprepade gånger medvetandet under misshandeln. En pistol sattes mot hennes huvud. Förövarna hällde också flytande jod över henne och rakade av hennes hår, uppenbarligen i syfte att hindra henne från att vistas i det offentliga. Alexander Nemov blev huggen i benet.

Männen tog deras telefoner och krävde att de skulle låsas upp, enligt Nojava Gazeta, som med Jelena Milasjina tillstånd har publicerat en bild på henne på ett sjukhus i Groznyj efter attacken. Det rapporterar bland andra New York Times.

Reportrar utan gränsers generalsekreterare Christophe Deloire fördömer attacken, i ett uttalande på Twitter.

Jelena Milasjina är en av Rysslands mest kända journalister och tog över som undersökande reporter på Novaja Gazeta efter den mördade journalisten Anna Politkovskaja 2006. Hon rapporterar i huvudsak om mänskliga rättigheter i norra Kaukasus. Hon har bland annat avslöjat hur homosexuella män systematiskt kidnappas och mördas i Tjetjenien.

Jelena Milasjina lämnade Ryssland i februari 2022 efter att ha hotats av Tjetjeniens ledare Ramzan Kadyrov som jämställde henne med en terrorist. Hon återvände till Tjetjenien på tisdagen för att följa rättegången.

Fler avsnitt
Fler videos