Gå direkt till textinnehållet

USA uppges förhandla med Assange

Enligt uppgifter till Wall Street Journal överväger USAs justitiedepartement att låta Wikileaksgrundaren Julian Assange förklara sig skyldig till ett mindre grovt brott, och därmed slippa utlämning till USA.

Enligt WSJs källor handlar det om att i så fall låta den spionåtalade Julian Assange erkänna sig skyldig till att ha handskats vårdslöst med hemligstämplad information. I gengäld släpps han fri av Storbritannien och undgår därmed utlämning till USA.

Det rapporterar flera medier.

Pressfrihetsorganisationer som RSF, och svenska Journalistförbundet, har länge krävt att Assange friges och inte utlämnas till USA.

Annons Annons

”Den amerikanska regeringen har makt att få slut på denna rättsliga tragedi genom att lägga ner det 13 år gamla fallet mot Assange och upphöra med denna utdragna förföljelse. Ingen bör utsättas för en sådan behandling för att ha publicerat information i allmänhetens intresse. Det är dags att skydda journalistik, pressfrihet och allas vår rätt till information. Det är dags att Assange friges nu”, sade Rebecca Vincent, kampanjchef hos RSF, i samband med den senaste domstolsförhandlingen om fallet i Storbritannien.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos