Journalist har blivit ett kvinnoyrke
Journalistförbundet har 280 fler medlemmar än för ett år sedan. Bakom ökningen ligger framför allt studenter. Och bland de aktiva är kvinnorna nu i majoritet.(Foto: Paul Frigyes)
Köttberget, jätteproppen Orvar, många är namnen på den stora generationen 40-talister i Sverige. Nu märker Journalistförbundet hur denna generation rör sig från gruppen aktiva medlemmar till pensionerade medlemmar.
– Ja, det är mycket samtal från pensionärer som byter medlemskategori nu. Men att förbundet ökat med så mycket som 280 medlemmar beror framför allt på att det har kommit till 207 nya studerande sedan förra året, berättar Cecilia Berg på Journalistförbundets medlemsregister.
Tittar man på antalet yrkesverksamma medlemmar är resultatet inte lika uppmuntrande. Jämfört med förra året är antalet aktiva medlemmar faktiskt 30 färre. Männen är fortfarande i knapp majoritet i förbundet, 8783 stycken, mot 8702 kvinnor. Men bland de aktiva medlemmarna är kvinnorna redan i majoritet. 6993 kvinnor mot 6753 män.
I praktiken är journalistik därmed redan att betrakta som ett kvinnoyrke. Den kvinnliga dominansen gäller dock inte nödvändigtvis för gruppen journalistiskt verksamma totalt. Det är fullt möjligt att de kvinnliga journalisterna i högre grad väljer att bli medlemmar i förbundet eller besätter jobb i mer traditionella journalistiska företag, medan de nya poster på nya medier, produktionsbolag och hybridmedier besätts av män.
Den demografiska förändringen gör också att medlemsökningen inte består av fullt betalande medlemmar. Både de 207 studerandemedlemmarna och ökningen av pensionärerna på 135 medlemmar är kategorier som bara betalar 50 kronor i medlemsavgift per månad. Därmed har Journalistförbundets försörjning i praktiken försvagats något sedan ett år tillbaka.