FOTO: Tor Johnsson

Jonas Nordling kritiserar polisens insats

19 augusti, 2016

”Man ska inte behöva identifiera sig som journalist i ett öppet samhälle.” Det säger Jonas Nordling, Journalistförbundets ordförande, i en kommentar till att fotografen Lars Epstein av polisen tvingades legitimera sig och hans kamera gicks igenom.

Som Journalisten tidigare skrivit blev fotografen Lars Epstein gripen av polisen då han jobbade. De gick igenom hans kläder och bilder han tagit med sin kamera.

Enligt Lars Epstein frågade polisen inte efter presslegitimation vid själva gripandet utan först då han förts till ett tält. Polisen hittade hans plånbok med giltigt körkort, samt en presslegitimation som gått ut tre veckor tidigare. Trots det gick polisen igenom kameran och ”godkände” sedan bilderna, säger Lars Epstein. 

Enligt Mats Eriksson, kommunikatör vid Polisen, bör journalister kunna visa upp ett giltigt press-id, annars kan vem som helt påstå att de är journalister.

”Då kan en person säga att ni inte kan beslagta den här kameran för jag är journalist. Kan du inte visa det så är du inte journalist vid det tillfället i våra ögon,” säger Mats Eriksson till Journalisten.

Jonas Nordling, Journalistförbundets ordförande, säger att om man befinner sig på allmän plats ska man inte behöva identifiera sig om journalist.

– Man har ingen skyldighet att identifiera sig på allmän plats. Men om du vill åberopa det skydd som journalister har vad det gäller källskydd kan det ligga i sakens natur att du kan visa att du är en yrkesverksam journalist. Det visar värdet av en pressidentifikation om ordningsmakten sätter ett sådan tyngd på det dokumentet, säger Jonas Nordling.

Vid polisens gripande hade Lars Epsteins presslegitimation gått ut några veckor tidigare.

– Hur troligt är det att en person som inte är journalist har en presslegitimation som nyligen gått ut? Man måste ha lite fingertoppskänsla och varningsklockorna borde ha ringt hos polisen. Om man läst Dagens Nyheter de senaste 40 åren vet man vem Lars Epstein är, säger Jonas Nordling.

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.

Inlagt av Kenneth Eriksson mån, 2016-08-22 21:48
Till skillnad mot poliser är inte journalist en skyddad titel, därför kan vilken medborgare som helst utföra en journalistisk uppgift. Det vill säga att berätta för en bredare krets av människor om vad som händer i samhället. Och mot bakgrund av att så många människor numera har en kamera till hands och genom bild snabbt kan förmedla händelser så är det ju än viktigare att ett pressleg inte är skillnaden mellan publicering och ett gripande. Turkiet känns inte så långt borta om okunniga poliser ska styra nyhetsflödet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies