Gå direkt till textinnehållet

Reportrar i Åre och Halland om stormrapporteringen: ”Hans blev en bra dag på jobbet”

Stormen Hans har medfört högtryck i den journalistiska bevakningen i framför allt sydvästra Sverige och Jämtland. Hallands Nyheter och P4 Jämtland är två medier som tampats med Hans, men båda reportrarna tycker det har varit bra dagar på jobbet.

I går var Martin Örtegren, reporter på Hallands Nyheter, ute på en av de största campingplatserna i Falkenberg och träffade turister och campinggäster som gick runt och hjälpte varandra.

Har stormen ställt till något problem för dig som reporter?
– Nej, det vill jag inte påstå. Vi har kunnat ta oss fram och så. Men man slås av vilka krafter det är när vi stod ute vid stranden och det bara piskar och man måste gå framåtlutad för att inte ramla bakåt. Man får en väldig respekt för vad naturen kan åstadkomma. Det är också det som är fascinerande och spännande med jobbet att man får vara med om det här.

Att förmedla information till invånare och andra om vägar är översvämmade eller inställd tågtrafik är enligt Martin Örtegren också något som blir extra viktigt i en sådan här situation.  

Annons Annons

– Det är inte jag som tar in den informationen, det är våra webbredaktörer som pratar med SMHI, och vi får alla larm om det är översvämningar och någon väg som är avstängd. Vi har också en tät dialog med räddningstjänsten.

Gummistövlar och regnkläder har han haft på sig från början för att slippa byta om i bilen.

– På ett ställe där vi var hade en fastighetsägare fått översvämning i källare och garage och på vägen intill var det ungefär två decimeter vatten. Det har också varit bra att ha varma kläder med sig, blåsten ihop med regnet gör att det blir kyligt. Det är bra att ha en laddad mobiltelefon, jag tog även med mig datorn ifall vi skulle ha fastnat någonstans, så att jag ändå skulle kunna skriva.

Louise Forslycke Garbergs (bilden) är P4 Jämtlands reporter, stationerad i Åre,  och har rapporterat om Hans konsekvenser därifrån.

– Jag var på plats före sex på morgonen och rapporterade om vad jag såg. Det var Susabäcken i Åre som svämmade över, det var det stora. Vi hade också folk på redaktionen som jobbade med att hitta case och andra som pratade med räddningstjänsten.

Det är stor påverkan på Åre by, men också varning för höga flöden i Vålådalen och mycket vatten generellt, men det är Åre by som skadats värst, berättar hon.

– Det har varit väldigt kul, det var en kul dag på jobbet. Det känns alltid lite märkligt att säga så, eftersom människor drabbas. Jag bor själv i Åre så jag vet vilka många är som har drabbats och det är ju självklart jättetråkigt, men jobbmässigt var det jätteroligt. Det är kul när det händer mycket och kul att få rapportera på olika fronter.

Var det något du upplevde som särskilt utmanande eller svårt?
– Nej, inte svårt, men frustrerande att inte kunna komma in och prata med människor som man vet är drabbade, till exempel ägare av en restaurang, eftersom det var avspärrat.

Vad ska man ha med sig när man är ute på sådana här jobb?
– 
Gummistövlar. Jag hade det av en slump i bilen, och det var tur. Batterierna i min sändningsväska dog efter en lång sändning, men det ordnade sig ändå, jag kunde sända via mobilen. Vi började rapportera vid sex på morgonen och sedan var jag med i P1 Morgon och i Ekot och det fortsatte med uppdateringar under dagen. Klockan 13 kom en kollega och tog över, de tyckte väl att jag skulle ha rast också, det tyckte kanske inte jag, haha.

Fler avsnitt
Fler videos