Gå direkt till textinnehållet

JO-anmäler kommun för avgift för digitala handlingar

En politiker i Linköping som ville läsa på inför ett fullmäktigebeslut fick betala 1 100 kronor för att få handlingarna, nu har han JO-anmält kommunen. 

Michael Cocozza sitter i fullmäktige i Linköpings kommun för partiet Linköpingslistan. Innan fullmäktige gick till beslut i en fråga ville han läsa en utredning, och fick de digitala filerna mejlade till sig. Men också en faktura på 1 100 kronor, skriver Östgöta Correspondenten.

Om man läser handlingar på plats är det gratis, men vill man ha dem hemskickade kan det kosta pengar. I Linköping är de första nio sidorna gratis. Om man beställer tio sidor kostar det 60 kronor och varje sida därutöver sex kronor.

Statens taxa, som många kommuner följer, ligger på två kronor per sida efter en grundavgift på 50 kronor för de första nio sidorna.

Annons Annons

I Linköping tar kommunen dessutom lika mycket betalt för digitala handlingar som för papperskopior.

– Vi i Linköpingslistan vill att digitala handlingar ska vara gratis för medborgarna. Det kostar inget att mejla iväg digitala filer. Det är god service och stärker demokratin om handlingar i form av utredningar och annat är tillgängliga för alla inför fullmäktiges beslut. Papperskopior kan man ta betalt för, säger Michael Cocozza till Corren.

Kommunen menar att de tar lika mycket betalt för att mejla en digital handling som för att kopiera papper för att alla ska behandlas lika.

– Man kan lika gärna vända på det. Varför ska någon som vill ha handlingar som bara finns i pappersform behöva betala mer? Här handlar det om likabehandlingsprincipen, säger kommundirektör Paul Håkansson till tidningen.

 

Fakta / Avgifter allmänna handlingar kommuner:

Kommuner omfattas inte av avgiftsförordningen. En kommun som vill ta ut avgifter för utlämnande av handlingar elektroniskt måste fatta ett särskilt beslut om taxan. Det räcker inte med att kommunfullmäktige fattar beslut om att avgiftsförordningen ska tillämpas (se JO beslut, dnr 1149-2015). Om du som journalist vill veta avgiften ska du efterfråga kommunfullmäktiges särskilda beslut om taxan. Om det saknas ett beslut finns det heller ingen grund för kommunen att ta ut en avgift.

Källa: Journalistförbundet

Fler avsnitt
Fler videos